Тайни и загадки

Как НЛО изключи американските тактически ракети с ядрени глави

В централната част на Монтана, в четвъртък сутринта, 16 март 1967 г., военните отговарящи за ядрените ракети E-Flight разположени под земята са шокирани.

В центъра за контрол на мисията Echo-Flight (LCC), в укрепен бункер през ранната сутрин се получават няколко съобщения от охранителни патрули, че са забелязани НЛО.

НЛО е видян директно над един от пусковите апарати E-Flight (LF) над шахтата. Малко след това ядрените ракетите са деактивирани.

За следващите 30 секунди всичките десет от ядрените ракети издават доклад за състоянието „No-Go“. Една по една, всяка бойна глава става неактивна.

Въпросът се усложнява от факта, че същото събитие се случва на съседната пускова площадка. Там 6 ракети са изключени от системата.

В този случай имаме стратегическо изключване на ядрени ракети, съвпадащи с наблюдението на НЛО над площадките.

Робърт Салас, дежурен по поделение, в този момент:

„Доколкото си спомням, докато бях дежурен като заместник-командир на ракетно-боен екипаж под земята в LSS, в сутрешните часове на 16 март 1967 г. получих обаждане от сержанта, отговарящ за сигурността на съоръжението.

Той каза, че охранителите наблюдават неидентифицирани летящи обекти в непосредствена близост, които няколко пъти прелитат над силозите, в които са ракетите.

Не взех сериозно това съобщение и му казах да продължи да наблюдава и докладва, ако се случи нещо по-значимо. Вярвах, че това първо обаждане е шега.

След няколко минути сержантът отново се обади

Сега той беше развълнуван и разстроен, казвайки, че НЛО е зависнало точно зад предната порта на съоръжението. Поръчах му да охранява оградената зона. Но минута след това всички се разбягаха, защото войник пострада след като се приближи прекалено близо до обекта.

Всички наши ракети започнаха бързо да преминават от състояние на „аларма“ в състояние „без изстрелване“. До ракетите беше изпратен някакъв сигнал, който ги накара да излязат от състояние на активност.

След като докладвах за този инцидент на командния пункт, повиках охраната си.

Той каза, че мъжът, който се е приближил до НЛО, не е сериозно ранен, но е евакуиран с хеликоптер до базата.

Войникът добави, че обекта е излъчвал червено сияние

и е приличал на сплескана сфера. Той повтори, че е го е наблюдавал точно зад портата и безшумно се е изгубил от погледа му.

Изпратихме охранителен патрул да провери системите след изключването и войниците отново съобщиха, че са видели друго НЛО по време на проверката. Този отряд също изгуби радиовръзка с нас веднага след като съобщиха за НЛО.

Проведено е задълбочено разследване на инцидента

Пълномащабни полеви и лабораторни тестове са проведени в завода на Boeing в Сиатъл.

Както разсекретените документи на стратегическата ракетна площадка, така и интервютата с инженерите на Boeing, които тестват системата след разследването на инцидента е потвърждено, че не е открита причина за изключване на ракетите.

По време на събитията от сутринта на 1967 г. НЛО са забелязани от членове на Службата за сигурност от западната и северната страна на базата.

Тези наблюдения бяха отчетени от отделни екипи за сигурност приблизително по същото време, когато стратегическите ракети бяха спрени и на двете места.

Американските ВВС потвърдиха, че всички полети на Echo са изключени в рамките на няколко секунди един след друг и не е намерена причина за това.

Вярваме или не историята е разказана годни по-късно при Лари Кинг в неговото шоу и не е отречена от властите.

видео с интервюто тук