Новини

Как Пентагонът построи база за ядрени ракети под ледовете на Гренландия?

Датски изследователи анализират проби, взети под леда на Гренландия през 1966 г. дали е устойчив на строителство.

Резултатите са секретни, но тогава Пентагонът планира да изгради система от тунели с дължина около 4000 километра под ледената шапка на острова.

Решението е да поставят 600 ядрени ракети, които в случай на война да атакуват Съветския съюз.

Учените, работили в базата по това време, пробиват кладенец с дълбочина повече от километър и премахват парче от почвата, което озадачава специалисти и експерти.

Оттогава хипотезата за умишлено увреждане на острова битува из научните институции. Но едва наскоро специалисти от университета в Копенхаген изследваха случая.

„Леден червей“

Гренландия е най-големият остров на Земята. 80% от територията му е покрита с лед, чиято дебелина на места достига до три километра. През 1959 г. хиляди работници и войници от Съединените щати кацнат на острова.

Базата е напълно оборудвана

Пентагонът се заема с един от най-големите проекти на Студената война с кодовото име „The Ice Worm“.

„Американският проект Ice Worm е проект за създаване на мощна ракетна база в Гренландия в ледената покривка на този остров. Освен всичко друго, това е много амбициозен проект за получаване и използване на големи финансови ресурси от части на армията на САЩ “, отбеляза военният наблюдател Дмитрий Дрозденко.

Американските военни планират

да изградят система от тунели под леда и да разположат там ракети, насочени към СССР. Обхватът на полета им е оценен на 6000 километра.

Смята се, че в случай на ядрена война ракетите Iceman биха поразили 80% от ключовите цели в Съветския съюз и Източна Европа. В същото време ледената маса е трябвало надеждно да скрие ракетите от врага и да я предпази от въздушни атаки.

Тунел на главната улица

За да разположат 600 ядрени ракети в Гренландия, САЩ се нуждят от разрешение от датските власти. Съгласно по-ранните споразумения Дания разрешава на Съединените щати да изградят военни бази на острова.

Но в преговорите не се говори за ядрени оръжия, така че американците замаскират проекта като изследователски център за изследване на климатичните явления.

„Датското правителство или не знае, или се преструва, че не знае какво се случва там. Американците имаха много висока степен на автономия, те не поискаха разрешение от местните власти “, отбеляза историкът Михаил Прохоров.

Първото ядрено съоръжение, маскирано като изследователски център, започва да се строи в северозападната част на острова, на 240 километра от американската авиобаза Туле.

Наричат го „Лагерът на века“

Само за година американците построяват 21 тунела под леда с обща дължина 3 километра. Най-дългия от тях се казва „Главната улица“. Той е почти 350 метра, широк 8 метра и висок 8,5 метра.

Главната улица свързва десетки стаи, в които се помещават жилищни помещения, лаборатория, магазин, църква и дори фризьор. Лагерът е снабден с електричество от мобилен ядрен реактор, инсталиран в един от тунелите.

Но нито една ракета не е разположена в Гренландия. Причината е сериозна.

Проектът Ice Worm не взима предвид изместването на леда. Ледникът не стои, а пълзи то много по-бързо, отколкото са очаквали американските инженери. Това причинява повреда на структурата на обекта и го прави опасен за обитателите.

НП/2021