Как преживяванията в детството и околната среда променят нашата ДНК?

3D структура на ДНК

Преживяванията ни в детството често определят дните ни като възрастни. Всяка травма, злоупотреба или пренебрегване, които преживяваме като деца, отнасяме в зрялата си възраст.

Начинът, по който сме били отгледани, оказва влияние върху това какво сме станали. Родителите, обаче, може да не разбират пълния обхват на своето въздействие.

След проучване на 500 деца от Филипините учените установиха, че можем да променим своята ДНК. Някои ситуации в детството могат да създадат модификации в гените, свързани с възпалението, от което пряко зависи вероятността да развием определени заболявания.

Някои от тези фактори са социално-икономически статус, продължителен период от време без родител, колко дълго или дали детето е било кърмено, дали е родено през сухия сезон и излагането му на микроби в ранна детска възраст.

ДНК е често е сравнявана с програма или рецепта, тъй като съдържа инструкциите, необходими за конструиране на останалите клетъчни компоненти като белтъци и молекули на РНК. Сегментите от молекулата на ДНК, пренасящи генетична информация, се наричат гени.

Как околната среда влияе на нашето здраве?

Възпалението е реакцията на организма към инфекции и рани. Много от нас страдат от възпаление и дори не осъзнават това. Възпалението е ключов фактор при много фатални свързани със старостта заболявания, включително диабет, сърдечно-съдови заболявания и деменция.

От тялото зависи възпалителния отговор на различните заплахи и на нивата на заплаха, обяснява професорът по антропология МакДейд. Той сравнява работата на възпалението с тази на пожарникарите:

Да предположим, че огънят е инфекцията или нараняването, а противопожарната служба е възпалителния отговор.

Когато децата са изложени на определени обстоятелства, това може да доведе до неправилно регулиране на възпалението в зряла възраст.

Според Мак Дейд хранителната, микробната, физиологичната и социалната среда, на която децата са изложени докато растат, играят огромна роля във физиологията и здравето им по-късно в живота.

Протеините се изграждат от аминокиселини, използвайки информацията, кодирана в гените. За по-добро регулиране на протеините той подчертава и значението на продължителното кърмене, излагането на микроби и благоприятната наследственост.

Фактори като продължително отсъствие на родител, недостатъчно излагане на въздействието на микроби и липсата на добра наследственост повишавали вероятността за нарушаване на изграждането на протеините синтезирани в отговор на възпаление.

НП 2017

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.