Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Как съвременният живот потиска много хора без да разбират това

Глобализацията и интернет ни дават достъп до непрекъснат поток от новини за всички трагедии по Земята.

Парадокс: Въпреки, че голяма част от ежедневните политически новини са ненужни, също така сме обгърнати от новини за истински трагедии, които се случват по целия свят.

За хората, които излъчват тези истории, е напълно разбираемо да искат да разпространят ужасните неща, които се случват – за повишаване на осведомеността, търсене на помощ и т.н.

Нашите мозъци са еволюирали до толкова, че да могат да се грижат за около 150 души (номерът на Дънбар).

Следователно придобиването на съзнание за трагедиите, засегнали 7 000 000 души се чувства, че сме на ръба на апокалипсис.

Това е крайно поразително и кара много хора да попаднат в ямата на отчаянието, изкривява впечатленията им за света и им насажда чувство за вина.

Стратегии за преодоляване:

 • Отново, спрете да следвате повечето или всички източници на новини;
 • Осъзнайте, че е неразумно и не е полезно да се претоварвате с най-различни трагични истории – това само ви изтощава;
 • Намерете източници на висококачествена информация.

Разединени сме от магията на Природата и духовното измерение на човешкия опит.

През по-голямата част от човешката история, в различни култури по света, животът и природата се имат за свещени.

Преди това съвремие, животът се движеше много по-бавно, позволявайки на хората да бъдат в допир със звуците, сезоните, ритмите и терапевтичната красота на природните процеси на растеж и разпад.

Към края на 18-ти век, с надигането на капитализма и индустриализацията, различни далновидни поети и мъдреци започнаха да забелязват, че се губи нещо съществено.

Хората започнаха да прегръщат суматохата на времето и обещанието за поява на техно-рай.

Освен това, съвременната светско-научна общоприетост често загатва, че Вселената е студена, мъртва и родена от случаен инцидент.

Тази недоказана хипотеза допълнително допринася за широко разпространено духовно объркване и отчаяние.

„Бог е мъртъв“, пише Ницше, като се позовава не на смъртта на божество, а на смъртта на Бога в сърцата на западните хора – на разочарованието на света.

Представете си живот, в който виждате всичко – от въздуха, който дишате, до храната, която ядете – като свещен дар, и често благодарите на Природата за щедро предоставяне.

Представете си, че прекарвате голяма част от времето си в тишина, близо до дивата земя, слушайки звуците на вятъра и птиците, гледайки облаците да се носят по небето.

Представете си чувството, че всичко около вас е божествено чудо. Представете си, че сте вградени в обичащи се сплотени общности от хора, които се чувстват по същия начин и разчитат един на друг.

Именно така е било да бъдеш човек в по-голямата част от нашата история.

Когато сравните тази визия за живота с тази на съвременната епоха, лесно ще да видите колко сме се отдалечили от корените си.

Стратегии за преодоляване:

 • Експериментирайте с духовни практики, като потапяне в природата, медитация, йога, дишане, растителна медицина, изразявайте благодарност;
 • Научете за шаманизма;
 • Прочетете и слушайте Алън Уотс, Теренс Маккена и други духовни учители;
 • Култивирайте някаква форма на (светска) духовност, чиято най-фундаментална форма включва просто събуждане на благодарност, свързаност и чувство за величието на природата.

Нашата консумираща култура и парите принесени в култ ни карат да се чувстваме неудовлетворени.

Доминиращото ни културно описание ни подтиква да прекарваме живота си, вършейки неща, които не харесваме, за да купим нещата, за които са ни казали, че ще ни направят „успешни“ и „щастливи“.

Непрекъснато ни се показват образи на хора, които имат повече от нас. Това ни кара постоянно да се борим за по-висок стандарт на живот, вместо да оценяваме това, което вече имаме.

Така купуваме все повече и повече неща, повечето от които в крайна сметка са ненужни и безполезни.

„Беден е не този, който има малко, а този, който иска да има повече.“

Сенека

Печеленето на пари е полезно дотолкова, доколкото ни осигурява разумно ниво на сигурност и комфорт.

Ако парите са на върха на вашата йерархия от ценности, ще прекарате живота си съсредоточен върху натрупването на повече пари, които никога няма да ви бъдат достатъчни.

А всичко това ще бъде за сметка на истинските съкровища на живота.

Стратегии за преодоляване:

 • Осъзнайте, че нито една сума не може да донесе истински мир и удовлетворение;
 • Не позволявайте на парите да вземат връх в йерархията от ценности;
 • Разберете за капана на безкрайното потребление;
 • Станете минималист;
 • Игнориране / блокиране на повечето реклами.

Източник: High Existence

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2019/2020 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.