Новини

Как се променя климатът: 10 плашещи изображения от НАСА

Нашата планета претърпява драматични промени. Ледените шапки се топят, ураганите и бурите стават все по-интензивни, местата преживяват по-сериозни наводнения.

Горските пожари стават все по-чести, тежките суши унищожават всички водоизточници – списъкът продължава и продължава.

Сега много организации и институции

следят какво се случва в света по отношение на климата и НАСА е една от най-големите сред тях. През годините НАСА използва своята космическа технология, за да наблюдава хиляди места по света за признаци на глобални климатични промени.

За целта той дори стартира уебсайта Images Of Change, който документира събития „преди и след“ от различни места по земята, като подчертава топенето на ледниците, резултатите от горските пожари, обезлесяването, екстремните суши и редица други явления.

Ето някои от най-забележителните промени, записани през годините, които можете да видите тук.

1. Арктическият „леден покрив“ достига рекордно ниски нива

2. Аралско море

е четвъртото по големина езеро в света до 60-те години на миналия век. Сухите условия през 2014 г. накараха източната част на Южно море да изсъхне напълно за първи път в наши дни.

3. Топящ се ледник Муир, Аляска

4. Изсушаване на езерото Пooпo, Боливия

Езерото Пooпo, второто по големина в Боливия и важен рибен ресурс за местните общности, отново е пресъхнало поради суша и отклоняване на водоснабдяването за минното дело и селското стопанство.

5. Суша в езерото Пауъл, Аризона и Юта

Изображението от 1999 г. показва, че нивото на водата е близо до пълния капацитет. До май 2014 г. нивото на водата в езерото е спаднало до 42 процента.

6. Рядък сняг вали в покрайнините на пустинята Сахара

Сняг падна по ръба на пустинята Сахара в северозападна Африка в средата на декември 2016 г., което е рядкост в региона.

7. Ледена лавина в тибетския хребет Ару

В резултат на колапса на „езика на ледника“ на 17 юли 2016 г. огромен поток от лед и камъни падна по тясна долина в тибетския хребет Ару.

Девет души в отдалеченото село Дунгру са убити заедно със стадата си. Ледената лавина, една от най-големите регистрирани досега, оставя отломки с дебелина 30 метра на площ от 10 квадратни километра. Причината за лавината все още е неизвестна.

8. Исландският ледник Ojökull се топи

Според геоложката карта от 1901 г. Ojökull обхваща площ от около 38 квадратни километра. През 1978 г. въздушната фотография показа, че ледникът се е свил до около 3 квадратни километра. Днес остава по-малко от 1 квадратен километър.

9. Берингово море на рекордно ниско ниво

През зимата на 2017-18 г. в Берингово море се образува по-малко лед, отколкото, през която и да е друга зима, откакто се появяват писмени сведения през 1850 г.

Обикновено ледът покрива над 500 000 квадратни километра от морето в края на април. Размерът на леда по това време през 2018 г. е бил само около 10 процента от нормалното.

10. Топящи се ледници в Нова Зеландия

В Нова Зеландия има над 3000 ледника. През 2007 г. учените от Националния институт за изследвания на водите и атмосферата (NIWA) отдават тази промяна главно на глобалното затопляне.

Според тях без значително охлаждане на климата ледниците няма да се върнат към предишния си размер.

nasa.gov