България

Как ще се измени живота по време и след кризата, която удари света?

Кризите идват и си отиват, вирусите атакуват и отстъпват. Но животът се променя и често не сме подготвени за новите предизвикателства.

За да живеем и работим успешно е добре да заложим на развитието на технологиите и нов модел на работа. А това очевидно ще доведе до преструктуриране на цели отрасли.

80% от фирмите извършват класически бизнес. Всяка криза унищожава старите модели. Хиляди компании, работещи по старомоден начин, ще започнат и вече са започнали да изпитват трудности, които могат да доведат до фалити.

Техният шанс е да се префокусират и намерят бързо нов бизнес модел изискващ напълно променени условия на труд.

Така наречените „кол центрове“, например, раздадоха оборудване на служителите си и започнаха работа от домовете.

Какво да очакваме?

Туристическите агенции са консервативен бизнес. В света практически те са на път да изчезнат.

Сега организирани групи от туристи се събират онлайн. Изчезването на туристическите компании тревожи собствениците, а настоящите събития само ще ускорят този процес.

Компаниите, които обръщат внимание на развитието на технологиите, могат да преодолеят кризата без големи загуби. Работата в технологично развита компания е ключът към устойчивостта на пазара на труда.

Кризите обикновено пораждат нови форми на заетост

Текущите събития ще допринесат за увеличаване на броя на самостоятелно заетите лица – онези хора, които, седнали у дома, продават своите професионални компетенции.

Най-бързият начин да се адаптирате към самостоятелна заетост са дизайнери, програмисти, всякакви анализатори, преводачи, журналисти и други представители на творческата интелигенция.

Ще има все по-малко хора, които работят в държавата, заплатите им ще са по-ниски от тези на самонаетите.

След кризата

пазарът на самостоятелна заетост ще се увеличи значително не само в Европа, Русия, САЩ, но и в Китай, и в целия останал свят.

В резултат на ограничителните мерки COVID-19 и Омикрон ще направят цифровизацията по-бърза.

Това е естествен отговор на отмяната на събитията, затварянето на театри, изложби. Хората, които всички забавиха развитието на електронните услуги, вече ще ги овладеят.

Възрастните, които по време на епидемията

е добре да бъдат особено внимателни за здравето си и да ограничават движението си. Ще се научат как да купуват стоки в интернет, да гледат онлайн филми, представления и концерти.

Всички видове изложби, форуми, конференции се преорентираха да са онлайн. Твърде вероятно е тази тенденция да се запази.

Очевидно ставаме свидетели на широкото навлизане на новите технологии в сферата на охраната, на услугите, военната индустрия и отскоро образованието.

Един най-обикновен пример са дроновете за контрол, а също и за доставки по домовете.

Бъдещето е тук

С него и предизвикателствата на адаптация на хората. Контролът ще се осъществява през мобилните телефони.

Това стана факт като мярка за следене на хората под карантина в Австралия, Италия, Китай, Южна Корея и други страни по света.

Възможно е бързо да ни се наложи да станем членове на едно ново общество, с нови изисквания и практики. Разделението е очевидно и то ще продължи да налага нови рестрикции.

Можем да разчитаме на икономическо възстановяване след пълната победа над пандемията, а тя ще бъде обявена едва при сто процента сигурност. Очертава се известно време да ще живеем в рецесия и е добре да го осъзнаем.

В такива времена футурулозите съветват да съхраним обективната си оценката за света около нас. Да потърсим нашето ново място под Слънцето или просто да сме адаптивни, за да оцелеем.

НП/СК