България

Как ще се измени живота по време и след кризата, която удри света?

Кризите идват и си отиват, вирусите атакуват и отстъпват. Но животът се променя и често не сме подготвени за новите предизвикателства.

За да живеем и работим успешно е добре да заложим на развитието на технологиите и нов модел на работа. А това очевидно ще доведе до преструктуриране на цели отрасли.

80% от фирмите извършват класически бизнес. Всяка криза винаги унищожава стари модели. Хиляди компании, работещи по старомоден начин, ще започнат и вече са започнали да изпитват трудности, които могат да доведат до фалити.

Техният шанс е да се префокусират и намерят бързо нов бизнес модел изискващ напълно променени условия на труд.

Така наречените „кол центрове“, например, раздадоха оборудване на служителите и започнаха работа от домовете си.

Какво да очакваме?

Обикновено туристическите агенции са много стар бизнес. В света практически те са на път да изчезнат.

Сега организирани групи от туристи се събират онлайн. Изчезването на туристическите компании е неизбежно, настоящите събития само ще ускорят този процес.

Компаниите, които вече обръщат внимание на развитието на технологиите, могат да преодолеят кризата без големи загуби. Работата в технологично развита компания е ключът към устойчивостта на пазара на труда.

Кризите обикновено пораждат нови форми на заетост

Текущите събития ще допринесат за увеличаване на броя на самостоятелно заетите лица – онези хора, които, седнали у дома, продават своите професионални компетенции.

Най-бързият начин да се адаптирате към самостоятелна заетост са дизайнери, програмисти, всякакви анализатори, преводачи, журналисти и други представители на творческата интелигенция.

Ще има все по-малко хора, които работят в държавата, заплатите им ще са по-ниски от тези на самонаетите.

След кризата пазарът на самостоятелна заетост ще се увеличи значително не само в Европа, Русия, САЩ, но и в Китай, и в целия останал свят.

В резултат на ограничителните мерки COVID-19 ще направи цифровизацията по-бърза.

Това е естествен отговор на отмяната на събитията, затварянето на театри, изложби. Хората, които всички забавиха развитието на електронните услуги, вече ще ги овладеят.

Възрастните, които по време на епидемията трябва да бъдат особено внимателни за здравето си и да ограничават движението си, ще се научат как да купуват стоки в интернет, да гледат онлайн филми, представления и концерти.

Всички видове изложби, форуми, конференции вече са онлайн. Твърде вероятно е тази тенденция да се запази.

Очевидно ставаме свидетели на широкото навлизане на новите технологии в сферата на охраната, на услугите, военната индустрия и отскоро образованието.

Един най-обикновен пример са дроновете за контрол, а също и за доставки по домовете.

Бъдещето е тук

С него и предизвикателствата на адаптация на хората. Контролът ще се осъществява през мобилните телефони. Това стана факт като мярка за следене на хората под карантина в Австралия, Италия, Китай, Южна Корея и други страни по света.

Възможно е бързо да ни се наложи да станем членове на едно ново общество, с нови изисквания и практики. Включително рестриктивни към нас. Разделението е очевидно.

Можем да разчитаме на икономическо възстановяване едва пълната победа над пандемията, а тя ще бъде обявена едва при сто процента сигурност. Очертава се известно време да ще живеем в рецесия.

В такива времена футурулозите съветват да съхраним обективната си оценката за света около нас. Да потърсим нашето ново място под Слънцето или просто да сме адаптивни.

НП/СК