Новини

Как ще умрем след 10 години и защо ще стане?

В следващите десет години е възможно цивилизацията да бъде изправена пред сериозен казус, а именно оцеляването й.

Това е пореден сигнал, но този път той е повече от сериозен и носи със себе си заплаха за реалното състояние на екоравновесието в природата.

През следващото десетилетие амазонските тропически гори ще започнат да отделят повече въглероден диоксид в атмосферата, отколкото поглъщат.

Резултатите от научно изследване са публикувани в списание Nature

Според авторите на изследването, когато дърветата умрат те започват да отделят повече въглероден диоксид. Въпреки факта, че този процес е естествен той води до катастрофални последици.

Климатичните промени, както и пожарите, обезлесяването и увеличените емисии на парникови газове в атмосферата са световен проблем. В крайна сметка тропиците няма да могат да се справят с толкова много парникови газове и ще започне обратното броене.

Преди 30 години горите на Амазонка „преработваха“ около 17 процента от газовете, генерирани в резултат на човешка дейност. До 2010 г. обаче площта на Амазонка е намалена с 19 процента, докато количеството на вредните емисии нараства с 46 процента.

В резултат на това амазонските гори поглъщат само 6 процента от парниковите газове, произведени от хората.

Според The ​​Guardian в продължение на двадесет години Amazonia „не е усвоила“ толкова много емисии на парникови газове, колкото Франция, Великобритания, Германия и Канада произвеждат в продължение на десет години.

В своето проучване учените отбелязват, че африканските гори ще бъдат изправени пред същата незавидна съдба, но две години по-късно.

Оказва се, че африканските тропици, въпреки че не е ясно по каква причина, са по-малко податливи на интензивни суши от горите на Амазонка.