🎼 Как звучи най-древната мелодия в света?

Това е най-старата записана мелодия, оцеляла до наши дни. Нейната възраст е над 3400 години и е написана върху група клинописни плочки. Открити са в град Угарит, древно пристанище, намиращо се в днешна Сирия.

Изследователи откриват 36 клинописни таблички със записки, различни от обикновените текстове. Табличките датират от 1400 г. пр.н.е. За първи път те са публикувани от френския археолог Емануел Ларош. Клинописът по това време вече е бил разшифрован, затова Ларош установил, че на табличките е написана музика и текстове на химни. Те съдържат и пояснения как точно да се изпълняват.

На някои от фрагментите са се съхранили имената на авторите. Смята се, че това са най-древните композитори, известни на човечеството.  Най-добре запазена е табличка №6, на която е записан химнът на Никал, която е богинята на градинарството.

Угарит е град, средище на хуритската цивилизация, която достига своя разцвет около 1500 години пр.н.е.

НП/ worldmusic.net

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.