Тайни и загадки

Какъв е пътят към безсмъртието според различните култури?

Мечтата на човека да живее вечно е стара колкото времето. Без значение дали жадуваме за това от страх към смъртта, от любов към живота, от желание за знания или величие.

Множество древни култури търсели ключа към вечния живот и смятали, че са намерили начин да излъжат смъртта.

Японска митология

Древните японци вярвали в Ningyo – същество, описано като съчетание между маймуна и шаран.

Image result for ningyo

Като русалките, те живеели в морето и ако били хванати носели лош късмет и бурно време. Според митовете един мъж по погрешка сготвил месо от ningyo на дъщеря си.

След като момичето отхапало от месото тя бил проклета с безсмъртие. Тя гледала как всички хора, които обича, умират един след друг.

Тя се посветила на Буда и тъй като водела праведен живот проклятието било вдигнато и тя умряла на възраст от 800 години.

Християнска митология

Според легендите имало евреин, който хулел Иисус преди да бъде разпнат. Мъжът ударил Иисус с обувката му и му казал да се забърза.

Иисус му отвърнал, че въпреки, че си отива, този мъж ще трябва да живее докато не се завърне.

Осъзнавайки какво е направил, мъжът станал християнин и приел името Йосиф. На края на всеки век той се разболявал фатално и получавал пристъпи, след което отново ставал на 30-годишна възраст.

Даоизъм

В Даоизма Cinnabar е познато като главната съставка на еликсира на безсмъртието, наричан Huadan.

Вярвало се, че тази отвара премахва всички несъвършенства от тялото, които му пречат да постигне вечен живот.

За жалост повечето от тези еликсири били токсични и много хора умирали заради желанието си да живеят вечно, включително и императори.

Златната ябълка

app

Боговете на скандинавската митология се нуждаели от златните ябълки, за да поддържат младостта и безсмъртието си. Идун, богинята на пролетта, била пазителката на овощната градина.

Локи я заблудил и я отнесъл при великана Тиаси заедно с всичките ѝ ябълки. Боговете остарели и загубили силите си. Те принудили Локи да върне Идун, след което отново възвърнали силите и безсмъртието си.

Светият Граал

Светият Граал е чашата, от която Иисус пил на Тайната вечеря. Според легендите това може и да е съдът, в който Йосиф Аримафейски събрал кръвта на Иисус преди Разпятието.

След смъртта на Йосиф е трябвало някой от неговите приемници да съхранява Граала.

Така се появили „рицарите на Светия Граал“. Според легендата, всички, които се докосвали до Граала, получавали изцеление, младост и опрощаване на греховете.

thespiritscience