КАКЪВ ХЕЛОУИН КАТО СИ ИМАМЕ НЕЩО МАГИЧНО И НАШЕ

Кукерите-българският начин да се прогонят злите духове. Кукерството е много древен обичай свързан с бита и културата на прабългарите и балканските народи като цяло.

Той се е запазил и до днешни дни и кукерски игри и фестивали се организират из цяла България.

Защо са важни кукерските игри?

Танците и игрите на кукерите целят да уплашат и прогонят злите духове и затова маските трябва да се направят възможно най-страшни и зловещи.

Ето защо и кукерите носят големите и тежки медни звънци, които силно дрънчат по време на ритуалите.

Кукерските игри са изпълняват само от мъже, който обличат предварително изработени от всеки участник специални маски.

Повечето от маските са с дървена конструкция. Върху нея са налепят разноцветни конци, лепят се парченца разноцветни платове, огледала, лъскави пайети и други елементи.

Маските на кукерите

Най-старинни се считат маските представящи вида на овен, козел и бик. Тяхното задължително присъствие в Кукерските игри доказва тезата, че кукерските игри по произход са свързани с древните дионициади.

Голямо значение за символиката на маските имат и цветовете на украса. И тук преобладава червения цвят.

Символ на плодовитостта на обновяващата се природа, на слънцето и огъня; черният цвят олицетворява земята и нейната богиня майка, а белият е символ на водата и светлината.

пълният текст при колегите от QS тук

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2019/2020 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.