Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

КАКВА Е ПРИЧИНАТА ДЕЦАТА АУТИСТИ ДА СТАВАТ ПОВЕЧЕ?

Родителите, лекарите и обществото са все по-наясно с признаците и симптомите на аутизъм. Броят на диагностицираните с разстройство от аутистичния спектър главоломно расте и никой не може да даде сериозен отговор защо?

От една страна повишената статистика е в следствие на по-висока чувствителност към симптомите на аутизъм. Но можем ли да говорим и за епидемия?

1 от 40

Ново преброяване, направено в Щатите, изчислява, че 1 от 40 деца има нарушение от аутистичния спектър. Това означава, че разстройствата засягат 2,5% от децата под 17 години или милион и половина, само в САЩ. Преди 15 години засегнати бяха едва 0,2%.

В по-рано публикуван доклад от Американския център за контрол и превенция на заболяванията броят на засегнатите беше по-оптимистичен, а именно 1 на всеки 59 деца.

Характеристики

Разстройствата от аутистичния спектър (РАС) се характеризират с редица поведенчески трудности, нарушения на комуникацията и взаимоотношенията, както и повтарящи се стереотипни действия.

Децата и юношите с РАС общуват и се свързват с околните по различен и необичаен начин. Те имат ограничени интереси и занимания. Смята се, че момчетата биват четири пъти по често засягани от момичетата.

Признаците на РАС започват да се проявяват от ранното детство и продължават през целия живот. Има няколко системи, по които се класифицират. Както при всяко нарушение – препоръчително е ранното им установяване.

Причини и хипотези

Няма единодушие по въпроса какво причинява драматичния ръст на засегнатите от аутизъм в световен мащаб през последните десетилетия. Няма единодушие и на какво се дължат нарушенията в своята същност.

Като цяло много учени защитават идеята, че аутизмът е генетично заболяване. Сред факторите от околната среда, които могат да доведат до развитието му се спрягат от ваксините, през мръсния въздух, до пестицидите.

С обострено внимание се разглежда връзката между аутизъм и ГМО, радиация, Wі-Fі, прием на лекарства по време на бременността, глутен, казеин (белтъкът в млякото), нивата на хормоните, та дори и възрастта на бащата. За всички тях са налични сведения, че оказват отражение към развитието на разстройства от аутистичния спектър.

НП / healthday.com

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2019/2020 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.