Новини

Каква е причината този загадъчен астероид да изчезне без следа?

За астероида Оумуамуа, „посланик“, открит преди две години от хавайски астрономи се изписаха различни интересни хипотези.

Както научни, така и уфологични. В интернет има интригуващи материали за тази космическа загадка.

Но неотдавна разказите и слуховете около пристигането на астероида в нашите предели и внезапното му изчезване от полезрението събудиха още по-силни догадки и хипотези.

Началото на загадката шокира астрофизиците от НАСА

Например това, че учените го откриха през октомври 2017 г., а съобщиха на широката общественост за него едва в края на декември 2018 година си е пълна миситификацая.

Може би защото не можаха да разберат какво е това и откъде е дошло в нашата Слънчева система?

Изненадите в това космическо тяло са много. То по своите характеристики прилича ту на комета, ту на астероид.

Неговите размери изглежда „плават“, поради което дори в официалните източници, например НАСА, се споменават различни размери.

Например, дължина от 180 до 800 метра. Уфолозите веднага контрираха, че това е идеалното прикритие за извънземен кораб и се присмяха на ортодоксалните учени.

Загадъчното изчезване на астероида

Обектът лети с постоянно променяща се скорост, сякаш някой го управлява. Това заявление на астрономи не беше оспорено и за миг от НАСА.

Към това добавете и формата му на пура. И ето ви „дългоочаквания космически кораб“, за който се твърди, че е долетял от съзвездието Лира.

Но докато учените и уфолозите продължават да си разменят „убедителни аргументи“, кометата, астероида или ръкотворния обект просто изчезна.

Поне това следва от доклада на сайта на Харвард-Смитсоновския център за астрофизика в САЩ.

Според информацията още на 19 октомври астрономите не са открили Оумуамуа там, където според изчисленията би трябвало да бъде.

Учените не намират обяснение

Може би изчисленията не са били съвсем точни?

Напротив астрономите прекарали над 30 часа, за да открият тази „космическа загуба“, включвайки в процеса дори инфрачервения телескоп Spitzer, IRAC камерите и много други устройства.

Загадъчният астероид, комета или извънземен кораб, сякаш се изпарява в небитието, без да остави следи от прах и газ.

Това вече е притеснително включително и за най-големите скептици, по отношение на извънземен разум.

Въз основа на това някои учените направиха извод – това все пак е било астероид.

Обектът, отдалечавайки се на толкова голямо разстояние би оставил някакви следи, ако беше комета. Доста необосновано и научно неиздържано съобщение.

За най-запалените потребители на интернет астрономите оставиха малък посткриптум, че Оумуамуа си остава космическа загадка.

Такива във Вселената има безброй и затова подобни изненади ще продължават да преследват умовете на хората.

НП/2019