Новини

Каква е причината за озоновата аномалия над Арктика?

Причината за възникването на голямата озонова аномалия над Арктика през пролетта на 2011 г. е изригването на вулкана Мерапи на остров Ява през 2010 г., предаде ТАСС.

До този извод стигнаха учени от томския Институт за мониторинг на климатичните и екологичните системи на Сибирското отделение на Руската академия на науките (РАН). Както оповести заместник-директорът на института Владимир Зуев, условия за разрушаване на озоновия слой възникнали във вътрешността на полярния циклон, който се ускорил поради нагретия от вулканичното изригване въздух.

„След изригването на Мерапи през есента на 2010 г. се образувал аерозолен облак в тропическата стратосфера“, заяви Зуев. Той затоплил стратосферния въздух и довел до ускоряване на вихри в близост до северния полюс, т.е. до формиране на голям полярен циклон. Във вътрешността на вихрите възникнали всички условия, които са нужни за поява на озонова дупка. При анормално ниски температури на частиците на стратосферни облаци под въздействието на слънчевите лъчи се възстановил активният хлор, който разрушава озоновия слой. Съдържанието на озона над Арктика се възстановило след изчезването на вихрите.

По думите на учения, ако изригването на тропическия вулкан е през есента, това оказва влияние върху съдържанието на озона над Арктика.

„Изследванията ни показаха, че ако изригванията на тропически вулкани са през есенния период, вероятността да се очаква възникване на пролетна арктическа озонова аномалия е почти 100-процентна“, отбеляза Зуев.

НП/ БТА