Новини

Каква е разликата между его, ум и съзнание?

Умът е механизъм,

който записва всичко, но реагира със закъснение на новите ситуации, които са в съответствие с тези ментални записи.

Астрономическите данни казват, че са необходими 8 минути на слънчевите лъчи, за да достигнат до Земята. На Слънцето, което грее в момента са му били нужни тези 8 минути, за да огрее повърхността. По същият начин работи и нашия ум.

Когато се създаде нова ситуация, ние се изправяме пред нея чрез стари програми. Ето защо изоставаме в някои моменти и ни е трудно да реагираме веднага.

Всеки, идентифициращ се с ума си, бива управляван от обстоятелствата.

Как става това?


Обстоятелствата стимулират емоциите и мислите на човека, така че той да може да се държи в съответствие с тях.

Така наречените културни модели, особено религиозни и политически, всъщност са „записи“ (програми), които са предварително зададени, за да бъдат активират в определени ситуации. По този начин предварително се определя човешкото поведение.

Правилното или погрешното, но такъв егоистичен процес се определя от тези „записи“, а не от реалната ситуация.

За да може човек да функционира свободно, творчески, отговорно и в съответствие със ситуацията, той е длъжен да надрасне своя ум и да се свърже със съзнанието си.

Съзнанието никога не изостава

То съществува в настоящия момент. Медитацията е добър начин да разберете, какво всъщност е умът и да спрете да се идентифицирате с него.

В същото време това е и начин да разпознаете истинската си същност. Ще се научите да не потискате нещата и ще започнете да наблюдавате емоциите и мислите си, като външни усещания.

Когато откриете вашето съзнание

вие ще станете по-центрирани и по-фокусирани. Това ще ви позволи да решите кога и защо да използвате ума си. Умът (егото) вече не използва вас, а вие го използвате.

Мъдростта не е придобиване на знания, а разбиране на собственото съзнание и по какъв начин то се различава от ума ви.

Conscious Reminder