Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Какви реплики си размениха Илън Мъск и обществото подкрепящо теорията за плоската земя

Организацията, защитаваща теорията, че Земята е плоска, призна, че Марс е „кръгъл“.
Важното признание е станало след провокация от Илон Мъск.

Впоследствие се е стигнало до размяна на заядли и остри реплики в социалните мрежи. Защото реакцията на двете страни е била доста яростна.

Това явно е разгневило вярващите в теорията, че Земята е плоска и те са отговорили по следният начин: „За разлика от Земята, Марс е бил наблюдаван, че е кръгъл. Надяваме се да имате фантастичен ден!“.

След това друг потребител е споделил видео на въртящата се около оста си Земя, заявявайки иронично „Не сме наблюдавали Земята да е кръгла“.

Защитниците на набиращата все повече привърженици теория, обаче, веднага заявили, че тези кадри са измама, косвено заявявайки, че Земята е единствената планета с форма различна от кръглата в Слънчевата система.

Теорията печели популярност и заради бездействието на НАСА или умишленото наливане на масло в огъня. От агенцията не са публикували до сега нито една снимка на планетата Земя от космически кораб или МКС, която да не е допълнително обработена.

Привържениците на теорията за плоската Земя вярват, че Слънцето и Луната се намират на няколко хиляди километра над „земния диск“ и обикалят около него.

Създателят на романа „1984“, Джордж Оруел е безпощаден в свой анализ по темата:

„Ако бъдат помолени да докажат, че Земята е кръгла, повечето хора не биха се поколебали да възпроизведат рехавите аргументи, които очертах по-горе.

Те биха обяснили още в началото как „всеки знае“, че Земята е кръгла, и ако ги притиснете по-нататък, биха се ядосали.

В известен смисъл Шоу е прав. Времето, в което живеем, е наистина лековерно и вината за това поне отчасти се корени в бремето на знанието, което ни се налага да носим.

НП/2018

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.