Хипотези

Какво е времево изкривяване и може ли то да бъде измерено?

Може да звучи като научна фантастика, но учени вече са засичали изкривявания във времето.

Но какво означава това? На теория изкривяването на времето е предизвикано от феномен, който променя неговия поток като го ускорява или го забавя.

Физиците наблюдават този феномен вече век. Всъщност и ние в момента се намираме във времево изкривяване.

През 1905 Алберт Айнщайн публикува своята Специална теория на относителността, последвана от Общата теория на относителността.

Според тях гравитацията е свойство на изкривяването на пространство-времето – материята на Вселената.

В резултат на това, всичко, притежаващо маса, може да изкриви времето. Колкото по масивно е тялото, толкова по-голямо е изкривяването.

С маса милиони пъти по-голяма от тази на Слънцето, черните дупки имат голям потенциал за създаване на подобно изкривяване.

Ако се доближим до черна дупка, гравитацията на обекта ще разшири времето и там то ще протича много по-бавно отколкото за външен наблюдател.

Image result for interstellar black hole

Но черната дупка не би била подходяща машина на времето, тъй като нищо не може да се завърне след като премине точката хоризонт на събитията, отвъд която дори и светлината не може да избяга.

Измерване на времевото изкривяване

Слънцето и Земята също могат да изкривяват времето. През 2007 година сателит на НАСА – Гравитационна Сонда 3, потвърди общата относителност с 99% точност, наблюдавайки как Земята изкривява времето.

При други тестове бе доказано, че хората живеещи на по-голяма височина, остаряват по-бързо от тези на морско равнище, където притеглянето на гравитацията е по-силно.

Но реално разликата в скоростта на стареене би била абсолютно нищожна, поради малката разлика в гравитацията.

Времевата дилатация може да бъде постигната и при бързо движение. Времето за движещия се обект се движи по-бавно, в отношение към стационарния обект.

Това изкривяване на времето, причинено от скоростта и гравитацията, може да бъде наблюдавано във всекидневието ни, например всеки път, когато използваме GPS.

GPS сателитите използват свръх точни часовници. Тези часовници измерват потока на времето с различна скорост, в зависимост от разстоянието, на което се намират от Земята и скоростта на сателита.

За да може GPS устройството да покаже точното ви местоположение, сателитите трябва да се съобразят с общата и специалната относителност.

Какви други начини има за изкривяване на времето? Според някои учени Червеевите дупки също изкривяват времето, като чрез тях можем да пътуваме през него.

Но според теориите те съществували единствено на микроскопично ниво в първите години след раждането на Вселената и били изключително нестабилни.

Дали скоро ще разгадаем тайните на Вселената?

livescience