Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

КАКВО ИМА ДА НАУЧИМ ОТ ДРЕВНИЯ КОДЕКС НА САМУРАИТЕ?

Бушидо e кодексът на Японските воини още от 8 век. Коренът на думата – „буши“ означава „воин“, а „до“ – „път“. Пътят на воинa.

Основните принципи на бушидо са чест, кураж, смирение, умения в бойните изкуства, контрол над емоциите, благосклонност  и лоялност към учителя.

Какво е Бушидо?

Бушидо е етична система, а не религиозно течение. Самураите вярват, че не ги очаква никаква награда в задгробния живот, защото са обучени да се бият и убиват в този.

Те знаят, че този начин на живот ще ги отведе до Нарака – мястото, което будистите възприемат като ада. И въпреки тази тежка участ, чувството им за чест и лоялност ги поддържа по пътя.

Истинският самурай не изпитва страх от смъртта, а се бои единствено от безчестен живот. Ако усети, че живее против кодекса, единственият начин да възвърне доброто си име е чрез самоубийствения ритуал „сепуко“.

Докато на запад религиите забраняват самоубийството, във феодална Япония това е признак на върховна смелост. Самураите не само възвръщат честта си, но добиват слава и престиж поради смелия начин, по който посрещат смъртта.

Легендата за самурайския Кодекс

Още през 8 век мъжете, които отиват на война пишат книги за употребата и изящността на мечовете.Те създават и идеала за воин-поет, който е смел, добре образован и лоялен.

В периода между 13 и 16 век японската литература възхвалява огромния кураж, отдадеността към семейството и господаря и интелекта, които един воин трябва да проявява. Повечето такива творби от този период по-късно са наречени бушидо.

Последната фаза от развитието на бушидо е периода на династията Токугава от 1600 до 1868.

Това е мирно време, през което самураите изучават военна литература и усъвършенстват уменията си в бойните изкуства. Не им се налага да ги прилагат до настъпването на войната Бошин през 1869 до 1869.

След премахването на самураите с началото на Реставрацията Мейджи Япония създава модерна армия.

Но Бушидо не си отива със самураите. Японските националисти и военачалници продължават да следват идеала, създаден от кодекса на воина.

Днес бушидо все още е заложен в културата и начина на живот в Япония.

thoughtco.com

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.