Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Какво казва цветът на очите за здравето ни?

Казват, че очите са прозорец към душата. Когато погледнем в очите на някого, можем да разберем какво чувства или мисли.
Всъщност, цветът на очите може да ни каже дали имаме някакво заболяване.

Причината за това, че цветът на очите може да определи колко здрав е един човек, идва от разнообразието на гените (над  13 вида).  Тези гени са определящи за цвета на очите.

Гените, които влияят  за цвета на очите, повлияват и на други части от тялото.  Един от тях е NCX-4, който може да придаде тъмен цвят на очите. 

Същият този ген има способността да контролира повечето протеини в човешкото тяло, също така този ген е отговорен и за това как тялото реагира по време на болка.

Цветът на очите

Макар и цветът на очите да изглежда като един цвят, всъщност е съставен от три пигмента: жълт, син и кафяв. Най-често срещани са кафявите очи, а най-рядко срещаните са зелените.

Могат да се получат и други комбинации съставящи различни цветове, като сив, лешников и кехлибарен цвят. Някои хора имат лилав цвят на очите, а други са с различни цветове и на двете очи.

Промяна в цвета на очите

При бебетата е нормално да се сменя цвета на очите, тъй като отнема около шест месеца за да се пигментират очите.

Може би сте забелязали, как първоначално бебетата имат светли очи и с порастването цветът на очите им потъмнява.

В това няма нищо тревожно, но ако се установи промяна в цвета на очите на възрастен, това може да е сигнал за болест.

Например, ако едното око стане по-светло от другото, това може да означава, че имате хронично възпаление в самото око, познато като ирит. Ако не се излекува навреме, може да доведе до сериозни заболявания, като глаукома и катаракта.

Не само ирисът може да си променя цветa

Бялата част на окото, наречена склера, може да пожълтее.

Ако забележите, че това се случва незабавно потърсете медицинска помощ, тъй като това може да е сигнал за заболяване на черния дроб.

Поглъщането на опасни метали в големи количества, също може да доведе до промяна на цвета на склерата.

Всяка една промяна в цвета на очите, подсказва или сигнализира за вашето здраве и състояние.

Разкриването на подобен проблем в ранен стадии, може да бъде лесно излекуван. Но, ако не се обърне внимание, това може да доведе до много сериозни проблеми с черния дроб.

Източник: Steth News

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2019/2020 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.