Новини

Какво наистина се разбра за БЦЖ ваксината и въздействието ѝ върху нас

След проучвания в Нидерландия, задължителната у нас БЦЖ ваксина показа, че е мощен имуностимулатор, което е от основно значение при борбата с COVID-19. Още в началото на пандемията експерти в Австралия забелязват, че в региони, в които се провежда ваксиниране срещу туберкулоза, ръстът на заболели от COVID-19 е сравнително нисък.

БЦЖ ваксината стимулира нашия клетъчен имунитет, подготвя имунната система много по-лесно да реагира на всички други ваксини. Нидерландия потвърди това откритие след направено проучване, в което са били ваксинирани голяма група лекари и студенти по медицина.

Ваксинирането срещу туберкулоза у нас е задължително. А България може да се похвали, че е една от малкото държави, които произвеждат най-качествената БЦЖ ваксина, която се изнася в над 100 страни в света. Засега няма открита универсална ваксина срещу COVID-19.

Клиничните тестове на експерименталната ваксина за COVID-19 на Оксфорд и фармацевтичната компания „Астра Зенека“ временно бяха спрени. Причината е поява на страничен ефект при един от пациентите. Не е ясно каква точно е била нежеланата реакция, но се очаква човекът да се възстанови. От фармацевтичната компания заявиха, че спирането на изпитанията е рутинна процедура при появата страничен ефект.

НП 2020