Новини

Какво предстои – глобално охлаждане или драматично затопляне?

Бъдете готови за липса на кислород

През цялата история на Земята климатът на нашата планета се е колебал между затопляне и охлаждане.

Нашата планета най-вероятно е във фаза на глобално охлаждане в момента, но човешките емисии на парникови газове обръщат тази естествена тенденция с бързи и безпрецедентни темпове.

Преди около 304 милиона години Земята преживява драматично затопляне. За нашата планета това е сериозен шок. За около 300 хиляди години количеството въглерод в атмосферата се удвоява.

Сега нови изследвания показват,

че около 23 процента от морското дъно е било лишено от кислород през това време. Проучването е публикувано в PNAS. Констатациите се основават на нов анализ на микроелементи в древна черна шистова плоча в Южен Китай.

Изотопите на въглерода и урана в тази скала показват, че освен глобалното затопляне, покачването на морското равнище и топенето на ледниците, трябва да се тревожим и за океанската аноксия, тоест липсата на кислород.

Това може да се случи

в резултат на изменението на климата. Факт е, че когато ледените шапки се топят и увеличават количеството прясна вода в океаните, което предотвратява разтварянето и циркулацията на атмосферния кислород.

Новите открития са подкрепени от предишни проучвания на древни скали в Южен Китай, които са открили сериозна загуба на биоразнообразие в морето. В екстремни аноксични условия, наричани още „мъртви зони“, животът в океана се бори да оцелее.

Учените стигнаха до заключението,

че ако човешките емисии са се увеличили бързо по време на естествен период на глобално затопляне, вместо глобално охлаждане, тогава аноксията в океана (понижаване на нивата на кислород) не би била толкова голяма заплаха.

Може би причината се крие във факта, че парниковите газове в света вече са толкова високи, така че емисиите нямат толкова силен ефект на топене върху ледените покривки и вечните ледове.

Но по време на период на глобално охлаждане

се появяват повече ледници, улавящи прясна вода, готови да проникнат в повърхността на океана и да предотвратят разтварянето на кислорода.

Изследователите все още не са успели да разберат точната причина за въглеродните емисии.

Но техните резултати показват ясен скок в емисиите на парникови газове, последван от значително повишаване на морското равнище и намаляване на нивата на кислород.

С други думи, не всеки на Земята ще има достатъчно кислород и много същества ще трябва да се адаптират към новите условия.

Между другото тази ситуация е много подобна на модела описан от планетарни учени за Марс, който остава без кислород в атмосферата.

И въпросът сега е – Не е ли това бъдещето приближаващо за нас?

www.pnas.org