Новини

Какво разкриха опустошителните пожари в Амазония?

Амазонскатa джунгла е една огромна мистерия. Опустощаващите пожари през 2019 година разкриха нещо удивително, за което изследователите само догатваха през изминалите десетилетия. 

Площта на Амазония е огромна – над  7 милиона кв.км. Над 75% от тази площ – равняващи се на територията на Индия, остават неизследвани. 

Все още съществува грешната представа,

че не е било възможно каквато и цивилизация да процъфти в Амзонските джунгли. Тази територия не е богата на ресурси и животът там би бил изключително труден. 

Археолозите смятали, че първите хора отишли там едва преди около 1000 години. Но тези представи бавно се променят след унищожителните пожари.

Появяват се доказателства, че на тези територии преди хиляди години е имало огромни градове. 

През 1541 година испанският откривател Францис Ореляна бил първият европеец прекосил Южна Америка, от запад на изток, по поречието на Амазонка. 

След пътешествията си той разказвал за невероятни градове, архитектура и изкуство, милиони хора, процъфтяваща култура. Но 100 години по-късно, когато други европейски изследователи отишли там, те не могли да намерят тези градове и хора. 

Те сметнали, че разказите на Францис Ореляна били само фантазия. 

Но с унищожаването на амазонските гори за построяването на ферми биват разкрити все повече доказателства, че тези градове били действителни. 

Заличаването на цивилизация 

Но какво станало с тази процъфтяваща цивилизация? През XIV век испанците донесли със себе си едра шарка. Тъй като местните нямали имунитет срещу тази нова за тях болест голям процент от хората измрели. 

Само след 50 години джунглата тотално заличила някога великолепните градове. За това и пътешествениците не намерили техните следи след още половин век. 

Имало стотици градове с територията на Лондон,

каквато била тя през XIV,  и население в Амазония от общо 20 милиона жители. 

Но тогава може да се запитате как са го направили, как са се изхранвали 20 милиона души?

Факт е че почвата там е бедна. Но местните преодоляли този проблем. Те създали почва, която днес археолозите наричат Амазонска черна земя, или Тера Прета. 

Можете да вземете шепа от Тера Прета на 8 хиляди години и да я добавите към неплодородна почва и тя моментално ще стане плодородна. Така милионите жители на Амазония се изхранвали. 

Това също показва колко била развита цивилизацията. Те били способни да манипулират околната среда, за да поддържа огромного за времето си население. 

Мистериозни хенджове 

С помощта на радари са намерени стотици геоглифи, така наречените хенджове. Това са землени насипи с ровове от вътрешната страна.  Изследователите смятат, че в джунглите най-вероятно има още хиляди. 

Но те ни разкриват и друго удивително нещо – древните амазонски жители са имали дълбоки познания по астрономия и геометрия. Голям брой от тези хенджове са насочени към истинския астрономически север, юг, запад и изток. 

Геометрията в Амазония е изключително комплексна и прецизна. 

Какви ли още удивителни мистерии крие огромната неизследвана територия на Амазонската джунгла?

НП