Новини

Какво разрушава отношенията между хората най-вече?

Демографът Патрик Исиджука провел изследване, в хода на което станало ясно защо някои двойки се женят и живеят щастливо, а други се разделят.

Изидзука проучил над пет хиляди двойки, които живеят съвместно и такива, които живеят в брак.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

В хода на изследването успял да установи някои закономерности.

Съсредоточил се върху благосъстоянието на семействата и анализирал някои стереотипи, които са все още живи в съвременното общество.

Съжителството не продължава дълго – като правило, ако не се стигнело до сватба, средно след 4 години двойката се разпадала. След 4-годишно съжителство без брак само 1/5 от двойките оставали заедно.

Тоталното разделяне на задълженията не укрепва брака или съвместното съжителство. При традиционното разделение – съпругът на работа, съпругата – у дома, сватбата била изключително рядък изход. Най-често гражданският брак преминавал в официален при еднакво ниво на доходите при мъжа и жената.

Паричните стереотипи се потвърдили само отчасти. Отношенията бивали  разклащани при голяма разлика в доходите на съпруга и съпругата и нямало значение кой печели повече. Това било особено забележимо при двойките живеещи в Холандия. Струва си да се отбележи, обаче, че при много съжителстващи двойки в САЩ бедността водела до още по-голяма сплотеност на влюбените.

Мъжът изкарващ парите. В съвременния свят няма да изненадате никого с това, че жената работи наравно с мъжа. Но ако ролята на мъжа в семейството като изкарващ парите е подкопана, отношенията са почти обречени на провал. Това е особено забележимо, когато мъжът компенсира провалите си с прекомерна и гротескна проява на своята мъжественост.

Мечти, както на картинка. Към стабилен брак водят притежанието на общо имущество и притежанието на „красива картинка“. Ако младото семейство е преминало официалните стадии − пищна сватба, рокля, дом и други атрибути на щастливия семеен живот, то в главите на влюбените трайно  се  утаява факта на съпружеството. Забележка: в случай, че бъде постигнато равенство на доходите на съпрузите в бъдеще.

Деца, доведени и заварени деца. Общите деца подпомагат пътя към службата по вписванията и укрепват брака, който вече е сключен. Децата от други бракове, обратно, разрушават взаимоотношенията на влюбените. Щастливият изход е малко вероятен, макар и възможен.

Над създаването на семейство и на сключването на брак влияят икономическите показатели.

Например след кризата от 2014 г. броят на женените лица падна на 10%. Хората смятат, че да имаш деца в нестабилно време е рисковано.

Освен това, когато живеят в граждански брак, но не го оформят, съжителите се чувстват по-свободни да се разпореждат със собствените си финанси.