Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

КАКВО СЕ КРИЕ ДЪЛБОКО В ЗЕМНИТЕ НЕДРА?

Наскоро e открит огромен воден резервоар, чийто обем е 3 пъти по-голям от всички океани.

Това е значително откритие, тъй като може да помогне на изследователите да разберат произхода на водата на Земята.

Неизвестен подземен резервоар

Резервоарът е намерен скрит в син минерал, наречен рингудит. Намира се на около 700 километра дълбочина в земната мантия.

Това довежда геолозите до идеята, че океаните са се появили от вътрешността на Земята преди милиарди години.

Екип от Университета Northwestern в щата Илинойс използва 2000 сеизмографа, за да изследва сеизмичните вълни на повече от 500 земетресения.

Тези вълни се движат през вътрешността на Земята и могат да бъдат отчетени. В зависимост от дълбочината те имат различна скорост.

Научното обяснение

Този факт помага на учените да определят какъв е състава на Земята на различните нива. Водният резервоар е открит, когато скоростта на вълните намаляла.

В лабораторията са създадени условия, подобни на тези при дълбочина 700 километра.

Екипът иска да проследи чрез експеримент какъв би бил резултата, ако  вълни от този тип преминат през рингудит, който съдържа вода. Опитът в пресъздаването на условията е успешен и тезата е потвърдена.

disclose.tv

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.