Новини

Какво се случва с климатичните промени и до къде ще доведат?

Настоящата 2019 година е годината с най-сериозни климатични аномалии откакто се води статистика, съобщава американската метеоагенция НОАА.

Средната температура на сушата и водата е била с 0,87 градуса по Целзий по-висока от средните стойности за ХХ век, отчитат от управлението.

Най-топлата досега година в историята е 2016 г., когато е отчетена температура с 0,99 градуса по Целзий по-висока от средните стойности.

Загадките на 2019

Но 2019 не е приключила и чакаме данните в началото на следващата година да бъдат публикувани.

От управлението признават още, че прогнозите не могат да бъдат точни за дълъг период от време.

Арктическият морски лед продължава да е под средните стойности. И това е стряскащо. Но за съжаление дори САЩ и президентът Доналд Тръмп не обръщат по-сериозно внимание на проблема.

„Девет от десетте най-високи глобални температури за периода януари-септември са измерени след 2005 г. Изключение прави единствено 1998 г.“, се посочва в изявлението на NOAA.

Статистиката

Управлението води статистика за глобалните температурни рекорди на сушата и водата от 1880 г.

На картата на температурните аномалии можете да видите, че червеният и оранжевият цветове преобладават.

Eдинственото изключение, като че ли, остава Арктика. Там почти винаги е по-топло, отколкото е било преди 30 и повече години.

А през зимата аномалиите са буквално апокалиптични и достигат 15 и дори 20 градуса в някои месеци и области.

Поради тази причина планетарното общо затопляне, вследствие на парниковия ефект, няма как да ни гарантира, че всички зими в България ще са меки.

Прогнозите стават кратки

Очевидно и синоптичните прогнози за страната се движат в рамките на два до три дни, за да бъдат поне малко адекватни на обстановката.

Топлата Арктика често поднася необичайна атмосферна циркулация и като последствие, страхотни „сюрпризи“.

Няколко сравнително нормални зими у нас бяха последвани от най-студената за поне 50 години зима на 2012-а.

Последваха 4 (четири) последователни меки или много меки зими и отново – последната, 2016/2017 бе доста студена, макар че не успя да победи по този показател февруари 2012.

Съобщението на американската агенция по климата и океаните (НОАА) за това, че 2017 е втора в редицата най-топли години, е плашещо и поради друга причина.

Засега 2016 г. изглежда не е застрашена да бъде „детронирана“ от първа позиция, защото те беше година, наследила силно изявен Ел Ниньо.

Какво става с познатите ни процеси?

Но забележете  колко бърза е динамиката на процесите и в последните две години.

Тихоокеанската осцилация заема огромни площи и освобождава в атмосферата гигантски количества временно акумулирана топлина, като следва пик в температурите по цял свят.

Така беше след предишния силен Ниньо, 1998, така беше и през 2016.

Климатолозите с основание очакваха, че сега ще има известен период на затишие и без нови рекорди.

Но се оказаха излъгани. Температурните рекорди в Европа в последните дни направо накараха термометрите да полудеят.

Засега е така, но малцина очакваха, че 2016 г. ще детронира едновременно 2014-а, която за времето си беше първа, но и най-вече 2015-а, която вече стана първа след предшественичката си с голяма разлика.

Тогава вече Ниньо се проявяваше, а сега такъв не се наблюдава. Нещо повече, фазата на феномена е слабо отрицателна и с тенденция през зимните месеци да навлезе в Ла Ниня – това е студеният вариант.

Но въпреки липсата на „бекъп“, подкрепа от топлия океан, 2017-а буквално следва по петите лидера, детронирайки едновременно следващите две.

А каква година ще бъде 2019 до края и 2020 никой не се наема да прогнозира. Защото анализите се базират на модели.

Но се оказва, че моделите не работят така добре както преди десетилетие или миналия век.

Пороите и бурите в България са доказателство за резките климатични промени, които според някои са свързани с нещо по-сериозно. Дали наистина ставаме свидетели на смяна на полюсите на планетата или тази информация отново ще влезe в графата „фейк“?

Източник www.noaa.gov