Новини

Какво се случва с времето в сибирските градове на Русия?

Сезонът на ваканциите започва, но границите са затворени заради пандемията от коронавирус.

Къде да отидем да „стоплим костите“, когато Турция, Гърция и други традиционни туристически центрове станаха недостъпни?

Отговорът ще бъде неочакван – Сибир!

Разбира се и дотам не бихме могли да отидем сега. Но това, което се случва в Сибир е повече от изненадващо за учените. Според Хидрометеорологичния център на Москва температурата в Западен Сибир през следващата седмица ще бъде 8-12 градуса над нормата.

Например, в Новосибирск ще бъде плюс 20 градуса по Целзий. В Хакасия ще бъде от 25 до 31 градуса. В Алтайската територия местните ще усетят температура от 32 градуса, в Тува – до 29.

Но сериозно казано – подобни аномалии могат да представляват голяма опасност за здравето.

Представителят на Росхидромед Роман Вилфанд предупреждава за това: Има толкова мощно нахлуване на много горещ въздух от Централна Азия, от Китай, че температурите стават опасни за здравето.

Има видими аномалии с времето. В далечния Изток ще имат температура с 4 градуса под нормалната. А отрицателните аномалии се появяват и в европейската част на Русия.

Студеният арктически въздух преминава от Баренцово море до Кавказ. На места вали сняг, температурата пада до минус 3, а на места до минус 7 градуса.

И така, на какво ставаме свидетели – глобалното затопляне или началото на малка ледникова епоха?

Всъщност няма абсолютно еднозначен отговор на този въпрос

Обективно казано е добре да признаем, че климатът се променя доста бързо.

За повече от век метеорологични наблюдения миналия януари беше най-топъл, февруари – вторият най-топъл месец, същото може да се каже и за миналия март.

Руснаците няма да забравят плюсовите зимни температури за дълго време. Ледената покривка на Арктика е с 4,2% по-малка от нормата, което показва глобалния характер на процесите.

Температурата на планетата вече е над средната стойност от 1,16 градуса по Целзий.

Такива бързи климатични промени

изискват сериозно внимание от метеоролозите, за да могат все още да ги наблюдават и прогнозират.

Например, според Роман Вилефанд, поради пандемията на коронавирус, броят на полетите на самолети, оборудвани със специализирана техника, намалява, което намалява качеството на изследванията.

В тази област е необходимо тясно международно сътрудничество, тъй като климатът е наш общ проблем.

Но нито руската агенция, нито колегите им от други страни са склонни да прогнозират климатичното бъдеще на планената.

Единственото, което те правят е да заострят вниманието на правителствата. Но повече от очевидно е нежеланието на определени кръгове да се съобразят с предупрежденията на експертите.

източник