Какво ще бъде новото споразумение за климата?

Френският президент Еманюел Макрон, бившият губернатор на Калифорния – Арнолд Шварценегер и още около 800 политици, юристи и експерти представиха проекта „Световен пакт за околната среда“.

Инициативата има за цел да доведе до международно споразумение, утвърждаващо водещите принципи в областта на екологията. Според експерти едно от тях е, че замърсителят трябва да плаща за вредните емисии, които е отделил при производство. Досегашните глобални климатични договори като Декларацията от Рио от 1992 г. имат изцяло декларативен характер.

Целта на пакта е да може да бъде използван като правна база за съдене на държави за нарушения в тази сфера. Преди няколко седмици Доналд Тръмп изтегли САЩ от Парижкото споразумение за климата.

„Призовавам не само да се изнасят речи, но и да се действа. Да се действа за продължаване на борбата и да създадем доверие в нашите партньори. Тези действия трябва да стават под егидата на ООН. Трябва да се подкрепят съответните агенции и най-рано през септември да имаме основата на нещо, което не е само чернова, а световен пакт за опазване на околната среда.“, заяви президентът на Франция Еманюел Макрон.

НП/ БНТ

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2019/2020 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.