Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

КАКВО ЩЕ СТАНЕ КОГАТО 9 МИЛИАРДА НАСЕЛЯВАТ ЗЕМЯТА?

Планетата Земя се затруднява достатъчно с изхранването на 8 милиарда души. Какво ще се случи, когато населението нарастне на 9 милиарда?

Това ще е факт съвсем скоро, до няколко десетилетия, сочат прогнозите. Някои учени допускат, че до края на века е възможно да достигнем до 12 милиарда.

Започва промяна в човешката ДНК

Освен, че ще бъдат повече, хората на бъдещето са по-високи, по-тежки, по-гладни и живеят по-дълго.

Редица учени отчитат, че е възможна ДНК трансформация, която да промени човека. Човечеството вече е поело категорично този курс. Всяко следващо поколение го доказва.

Доказва го и проучване, обхващащо 186 страни, 40 години и множество жизнени аспекти. Един от въпросите, на които учените търсят отговор е още по-значим. Дали ще има достатъчно храна за всички?

Промяната в ръста, теглото и възрастта

Средностатистическият човек през 2014 г. е с 14% по-тежък в сравнение с 1975 г. Той е с 1,3% по-висок и изисква с 6,1% повече енергия от този на 70-те.

„Средностатистическият възрастен човек е консумирал 2,465 килокалории на ден през 1975 г. През 2014 г. той консумира 2,615 килокалории“, посочват авторите на проучването.

Средната продължителност на живота също значително се е изменила за 40 години. Хората през 2014 г. са по-възрастни – живели са средно с 6,2% по-дълго.

Гладът чука на вратата

Един от изводите, които учените правят е, че човечеството спешно се нуждае от стратегия за изхранване. Планетата вече изнемогва и това внася напрежение в обществата.

„Предишните проучвания не са взели предвид нарастващите изисквания на по-големите и по-гладни хора, както и застаряването на обществата при изчисляване на бъдещите хранителни нужди на растящото население“, отбелязват авторите от Университета по наука и технологии в Норвегия.

Каквито и преизчисления да бъдат направени, не е ясно как може да се контролира нарастващия апетит и същевременно ръст на населението.

Още по опасни са изкуствените вкусове и храни, които владеят пазара от години, но влияят на генетиката на човека.

mnn.com

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.