Новини

Какво става и защо все по-малко вярват в пандемията коронавирус?

В света започна да се случва нещо невиждано досега. Стотици хиляди се надигнаха и организираха в движения, които имат различно отношение към пандемията.

Фактите са неоспорими, но гласност получават трудно. Протести в Италия, Франция, Германия, Испания… задъхват полицията, която довчера пееше под прозорците.

И сега какво? Оказа се, че авторите на серенади днес са облечени в защитни облекла срещу демонстранти.

Виждали сте ги в независимите мрежи. В новините на официалните медии минават за секунди, ако въобще ги отразят. Не е модерно някакси да се пише и говори за протести. Неудобно и нецелесъобразно е да си опозиция на властта.

Много по-удобно е да бъдат забравени казуси, които можеха да пометат не едно правителство. Консолидацията около националните щабове за борба с пандемията се оказа „Ноевия ковчег“ за местните власти.

Разделителната линия е очертана

Но доверието пада стремглаво и то въпреки проучванията, които разумните поставят под съмнение.

Хората с основание се питат как така целия свят бе затворен като по команда от невидим господар. И как така обяснението пандемия е много удобно звучащо.

В такива моменти конспиративните теории набират популярност. А освен всичко останало стана ясно, че пандемията днес е предвидена, обяснена и разказана в детайли от Бил Гейтс преди години.

Не стига това, но и Холивуд има своя прочит на събитията и то много преди Гейтс.

Зловещото в случая е, че резултатът е видим като световен затвор. И това е сериозно.

Икономическа криза предизвикана не от война, а от пандемия? Нима е възможно? Жестокостта на трагедията ще усетим в началото на зимата. Когато е твърде вероятно да ни заключат под домашен арест отново.

Морковът и тоягата

Една от теориите за Covid-19 разказана от конспиратор като Дейвид Айк стана прекалено популярна и това наложи спирането на YouTube канала на спекуланта от Уолстрийт, а сега британски ментор – Брайън Роуз.

Така или иначе от гиганта Google благосклонно прецениха, че такова говорене се толерира и работата на платформата бе възстановена. Този простичък факт показва колко удачно системата може да използва принципа на „морковът и тоягата“.

„Морковът и тоягата“ е метафора, която се използва в политиката, икономиката и бизнеса и изразява процес на стимулиране и наказание в зависимост дали спазваш дадени правила или не.

Ето и най-простото обяснение на този принцип в действие.

Същото се случва в цял свят

Вие слушате, ние разхлабваме мерките. Не слушате, затягаме мерките. Как става това ли? Много лесно. За един ден ръста на „заболелите“ скача до небето и вие се пенсионирате вкъщи.

Не вярвате ли? Питайте руснаците и китайците. Те ще ви обяснят в детайли как работи системата и защо Facebook, YouTube, twitter и други такива са тотално забранени в Китай.

В Русия просто знаят какво ще публикуваш преди да си го написал и затова не ги забраняват.

И ако още не сте повярвали почакайте да видите какво ще стане в Европейския съюз, Великобритания и САЩ. Всяка човешка единица е следена. Ние сме номера.

Не си правете илюзията, че като ползвате обикновен апарат, а не смартфон, не ви следят. Грешите и то жестоко.

Всеки разговор се записва от системата. До последата секунда се архивира всяка изречена дума на глас. От президент до обикновен човек, мобилните оператори въртят лентата без да спират.

И ето как стигаме до въпроса – Защо все по-малко хора вярват в пандемията? Вирус има, заболели също, но какво става?

Може би защото все повече света усеща затягането на примката и реагира.

Не можеш да излизаш без резрешение от власите. Не можеш да пътуваш спокойно. Даваш обяснения, активираш приложения. Фактите са такива каквито са. Затворени за няколко месеца под карнтина разбрахме болезнено колко лесно и бързо диктатурата си проправя път.

И веднъж постигнала своето, тя остава дълго. Обикновено срокът на годност е 45-50 години. После идва новото време…и пак така. Една безкрайна игра на демокрация и диктатура.