Какво става със Слънцето и къде са петната по него?

Руски астрофизици съобщиха, че са наблюдавали рядко събитие – на половината от Слънцето, обърната към Земята, няма нито едно слънчево петно. Според учените, макар да не може да се каже със сигурност, по всяка вероятност на обратната страна също няма.

„В момента на обърнатата към Земята страна на Слънцето не се наблюдава нито едно петно. Дали в момента има петна и на обратната страна на Слънцето е трудно да се каже.

Но изхождайки от снимки на Слънцето отпреди две седмици, когато тази страна беше обърната към Земята, петна няма и там“, заявиха от лабораторията за рентгенова астрономия към Физичния институт „П. Н. Лебедев“ към Руската академия на науките.

На всеки 11 години магнитното поле на Слънцето се променя, редувайки по-силни и по-слаби периоди. Веднъж на всеки 11 години броят на слънчевите петна достига своя максимум. А приблизително по средата между два пика има минимум на слънчевата активност.

В годините на максимална интензивност на магнитното поле се наблюдават най-много петна и изригвания, които причиняват магнитни бури на Земята. На свой ред „периодът на затишие“, или слънчевият минимум, продължава около година, като следващият се очаква да настъпи в края на 2018 г. или първата половина на 2019 г.

Според Сергей Богачев, главен научен сътрудник към лабораторията, фактът, че година преди слънчевото „затишие“ няма петна, говори за това, че минимумът ще бъде особено дълбок.

По думите му, ако минимумът е дълбок, но кратък, той няма да окаже особено въздействие. Но ако той се удължи, то това може да доведе до неблагоприятна ситуация, без да се уточнява каква.

Последният т. нар. малък ледников период в историята на Земята се наблюдава в края на 17 в. и началото на 18 в.

Той съвпада със слънчевия минимум, когато активността на звездата се е задържала в най-ниската си точка в продължение на няколко десетилетия. А петно не е било наблюдавано в продължение на близо 50 г.

Този период е наричан още минимум на Мундер. Според Богачев съвременните данни, които се получават от Слънцето, не дават възможност на учените да направят прогноза за предстоящия минимум на активността на звездата.

НП/ Бгнес

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.