Новини

Какво става в Русия с разпространението на заразата от COVID-19?

Официалната статистика на Русия за коронавируса показва, че страната е едва ли не защитена крепост.

В четвъртък Москва съобщи за първия смъртен случай (79-годишна пациентка) при общо 147 заразени и петима излекувани. Малко по-късно броят на заразените стана 199.

Но дори и след този скок Русия е с най-ниска степен на зараза от коронавирус в света. Това ако се съди по официалните данни, подавани към Световната здравна организация, на които обаче дори руските власти не вярват.

Бройката вероятно е доста по-висока, казва Алексей Курини, зам.-председател на комисията по здравеопазване в Държавната дума, пред англоезичния руски в. „Москоу таймс“.

За съжаление, ние се забавихме да въведем цялостно тестване, допълва той. 

Русия защити данните си като надеждни, след като президентът на Беларус заяви, че съседна страна е „пламнала“ в заразата, а ЕС обвини Москва в други лъжи. 

Всекидневният живот в Русия като цяло продължаваше обичайно- магазините, заведенията, училищата, работеха нормално.

Властите излъчваха увереност, съобщавайки само за 147 потвърдени случая на вируса.

За по-малко от 48 часа обаче, този имидж обаче започна да се руши, пише „Форин полиси“. След като руското правителство предприе по-сериозни мерки за възпиране на заразата нещата станаха различни. Затваряне на граници, ограничение на самолетните полети, затваряне на училища и предложения за икономически стимули.

Това се случи в момент, когато медиците започнаха да поставят под съмнение официалната руска статистика за коронавируса и реалната ефективност на ответните мерки за ограничаването му.

Ако истинското разпространение на вируса се окаже по-високо от указаното в официалната статистика, това ще означава, че руското правителство е изпуснало шанса да забави епидемията, заставяйки и без това пренатоварената си здравна система и отслабена икономика да се справят с бремето на нова национална криза, отбелязва „Форин полиси“.

Доколкото правителството сега разбира, че заразата може да се разпространи бързо, виждаме как в опит за сдържането ѝ то приема нови мерки, коментира Александър Габуев от Московския център „Карнеги“.

По думите му основният проблем е, че медицинската система няма възможност да се справи с предстоящо рязко увеличение на броя на заболелите.  

Във вторник президентът Владимир Путин посети

новия инфекциозен център по коронавирус в Москва.

Той обединява високотехнологични ресурси, включително камери за наблюдение и изкуствен интелект и мониторинг на социалните мрежи.

До се следят дали дезинформират за разпространението на вируса, за надлежното прилагане на карантината и показване на празните рафтове в супермаркетите, които неотдавна бяха опустошени в големите градове, след като руснаците също започнаха панически да се запасяват с продукти. 

След визитата Путин заяви, че по негово мнение ситуацията в страната е „под контрол“.

Независимо от тези уверения, Русия засили защитните мерки срещу вируса – забрани на чужди граждани да влизат в страната до 1 май, Москва забрани всички събирания на открито, а за събиранията на закрито ограничението е до 50 човека.

Освен че затвори сухопътните си граници с 14 съседни страни, в момента Русия стори две големи болници, където да се настаняват болни от коронавирус. 

Скоростта на правителствената реакция в последно време може отчасти да се дължи на признанието на факта, че вирусът фактически се разпространява из цялата страна.

Докато официалната статистика остава ниска, се появяват свидетелства за това, че реалността е по-сериозна, а и в много случаи коронавирусът грешно се диагностицира като други заболявания. 

Монопол в тестването 

Една от причините за ниския брой регистрирани позитивни случаи е тази, че тестването за коронавирус в Русия се прави от монополна лаборатория в Новосибирск. 

Лабораторията се намира на около 3 380 км източно от столицата Москва и е единствената в страната, която е официално оторизирана да казва дали даден тест е положителен, пише „Москоу таймс“.

Процедурата е такава, че в крайна сметка само държавният регулатор Роспотрепнадзор, който контролира лабораторията, може да определи колко точен е бил тестът. 

„Ние трябва скоро да имаме в Москва такъв център и да не се налага да изпращаме тестовете толкова далеч, коментира зам.-шефът на здравната комисия в руския парламент. Според него откриването на нова лаборатория ще бъде обявено всеки момент.

Съмнения в коректността на разработеният от Русия тест 

Освен това тестовете в Русия се провеждат от локално разработена версия, която, според някои медицински експерти, може да не е достатъчно точна за установяване на всички случаи на коронавирус, отбелязва „Москоу таймс“. 

Към това се добавя обстоятелството, че много руснаци нямат доверие в здравната система и някои от заболелите въобще не ходят да се изследват, пише „Форин полиси“.

Лекарите казват, че не докладват за съмнителни случаи на COVID-19, тъй като се притесняват, че пациентите ще бъдат изпратени в държавни болници, където ще бъдат сложени в същите стаи като другите пациенти и ситуацията може да стане още по-страшна.

Друга причина лекари да не съобщават за съмнителни случаи е опасението им, че ще бъдат принудени да си затворят практиките, за да не разпространят. 

Знак за това, че нещата може да са далеч по-зле, е внезапният ръст на случаите на пневмония – с над 37%, до 2000 случая. 

В същото време руското правителство до известна степен не иска да обявява тревога за коронавируса, заради икономическите трудности, които преживява станата вследствие на двойния шок от глобалния спад вследствие на Covid-19 и продължаващата петролна война между Саудитска Арабия и Русия. 

Столицата Москва обяви, че ако човек, поставен под карантина, я наруши е заплашен от затвор до 5 години.

Властите използват и широкоразпространената московска мрежа за разпознаване на лица, за да наблюдават поставените под карантина.

Но въпреки тези мерки, както и още по-строгите, въведени тази седмица в сряда кметът на Москва издаде първото си разпореждане за работата на московските служители от вкъщи. 

Игнорирайки риска от събирането на много хора на едно място, Путин потвърди във вторник планираното за 22 април общонационално гласуване на конституционните поправки, които ще му позволят да се кандидатира още два пъти за президент и да остане на поста до 2036 г.

Кремъл си зарази възможността да промени датата, но подписването на указа от Путин вече показва, че политиката е по-важна от сигурността, пише в коментар руският в. „Ведомости“.

Путин подписа указа за датата на 17 март – годишнината, на която Крим обяви независимостта си от Украйна.

източник