Новини

Калифорния научи по трудния начин има ли безплатен ток от панели

Милиони калифорнийци в момента са без електричество. Безпрецедентното „затъмнение“ е предизвикано от най-голямата (и фалирала) електроразпределителна компания, PG&E.

Освен това, цената на галон бензин в щата в момента доближава 6 долара – уникално висока за САЩ и най-висока сред останалите щати.

Скокът на цената на бензина започна миналия месец, след като съоръженията за производство на петрол в Саудитска Арабия бяха атакувани.

Недостигът се задълбочи, след като местните рафинерии преустановиха производството на бензин за лятна смес в очакване да започнат да продават зимната смес от 1 ноември.

Но това не е най-неприятното

Най-„екологичният“ щат на Америка получи суров урок по електротехника.

Много от десетките хиляди хора, засегнати от спирането на тока тази седмица научиха по трудния начин, че соларните панели не им осигуряват електричество по време на прекъсване на тока.

Това, както съобщава Bloomberg, се дължи на факта, че повечето панели са проектирани да подават електричество към мрежата, а не директно към къщите.

По време на слънчеви дни слънчевите системи генерират повече сок, отколкото може да се консумира в дома. 

Същевременно, те не произвеждат енергия през нощта. Така системите, свързани към мрежата в огромното си мнозинство не работи тази седмица, тъй като PG&E прекъсна електроенергията в голяма част от Северна Калифорния, за да предотврати пожари.

Прехваленият „екологичен щат“, освен с фалирала електрокомпания, остава и без ток.

Това кара другите да се замислят доколко сигурно е уповаването единствено на „праведни“ източници на електроенергия, за сметка на класическите такива.

Единственият начин за слънчевите панели да работят при липса на мрежово електричество е да бъдат оборудвани в обща система с акумулатори.

Но дори Tesla, която рекламираше автомобилите си и като алтернативни батерии разбра по трудния начин, че този пазар едва сега започва да се създава и е много трудно да се развива.

източник