Тайни и загадки

Каменни структури подобни на звездни портали озадачиха учени

Близо 400 мистериозни каменни структури бяха открити в пустинята на Саудитска Арабия от австралийски учени с помощта на Google Earth.

Според Дейвид Кенеди, чийто екип прекарва десетилетия в проучването на археологически обекти в Близкия изток, наречени „порти“, са на възраст около и над 9000 години.

Начинът им на използване и целта, с която са построени, остават мистерия. Подобни структури са откривани в Казахстан, Боливия и на други места. Почти навсякъде те са определяни като триизмерни звездни портали.

По думите на Кенеди те не могат да бъдат разпознати от нивото на земята, а от височина от няколко десетки метра или със сателитно изображение.

Ученият призна също, че е бил изненадан при вида на структурите, които се намират в негостоприемна среда, върху поле от лавата на древен вулкан. Как ка построени там също е мистерия.

„Наричам ги порти, защото погледнати отгоре те приличат на обикновени порти, поставени да лежат на земята“, каза той.

Според него тези структури не приличат на човешки поселища. Още по-малко на капани за животни или на места за погребения. Неясно и кои са строителите им. Според учени е възможно те са прародители на днешните бедуини.

Дейвид Кенеди е основател на проекта Застрашена археология в Близкия изток и Северна Африка и специалист по въздушна археология. От 1997 г. той и екипът му заснемат десетки хиляди каменни структури. По-голяма част от тях се намират в Йордания.

НП/ Бгнес