Тайни и загадки

Капаните в древноегипетските пирамиди, истина или измама?

Някои фенове на Лара Крофт и Индиана Джоунс вярват, че египетските гробници са пълни с капани с отровни стрели, остриета и змии.

Дали погребенията на фараоните

наистина са защитени от хитри и изключително опасни устройства, които биха убили всеки непредпазлив крадец?

Фараоните от Древен Египет често били погребвани с богатството си, така че имало много желаещи да ограбят гробниците. Обикновено богатството се присвояваше от поданиците на фараоните или техните наследници.

Приемниците не само са можели да вземат всички бижута, но и да изхвърлят мумията на предшественика от саркофага, за да направят място за себе си.

Древен Египет толерира

подобни погребални набези от благородството, но не ги прощава на трети лица, които не са свързани с починалия.

Крадците са били публично изгаряни живи или обезглавявани – и то направени така, че да не попаднат в отвъдното.

Въпреки това гробниците често са разграбвани. Умните капани с фалшиви плочки на пода и ями с бръмбари скарабеи са мит.

Вместо това инженерите създават

прости препятствия пред съкровището, като тежки каменни плочи, преграждащи входа на погребалната стая. В някои случаи стаите са изцяло зазидани, а също така и създадени фалшиви такива.

През 2016 г. археолозите разследваха предполагаем гигантски капан в Голямата пирамида в Гиза. Смята се, че той е предназначен за защита на гробницата на фараона Хуфу (2589–2566 г. пр. Н. Е.).

Три блока гранит се спускат надолу по вдлъбнатина до входа на гробницата, също както в сцената с търкалящи се топки в Индиана Джоунс.

Археолозите обаче стигнаха до извода, че системата не работи и крадците лесно стигнат до съкровището.

Основното оръжие срещу разбойниците са били проклятия, които са изсечени по стените на гробницата. Но ако се предвид броят на кражбите, спокойно можем да предположим, че и те не са работили.

изт.