Новини

Капаните, в които не бива да попадаме по никакъв начин

През последните години,

сферите на личностното развитие, духовността, позитивната психология и “уелнес” практиките присъстват значително в живота на хората. Но дали тези практики са полезни наистина?

Все повече литература описва разични в това виждаме знак за нарастващо внимание към психическото и емоционалното ни здраве. 

Хората, които се чувстват добре в кожата си и се грижат за себе си, се свързват по-лесно с другите и спонтанно излъчват светлина.

Можем да се съгласим, че всичко това си има добри страни.  

Добре е обаче да умеем да се дистанцираме и да си “имаме едно на ум”, защото всички тези области не са “безоблачни”, просто защото са свързани с понятието “развитие”.  

Нека разгледаме  трите капана на “свръх-стремежа” към вътрешно израстване.

Затваряне в “ментален храм”

Знам колко е вълнуващо да четем, да гледаме репортажи, да ходим на конференции. Понякога имаме толкова силна жажда за учене, че навлизаме във фаза на булимично възприемане.  

Разбира се, знанието може да бъде предпоставка за развитие, но то не е самодостатъчен елемент.

Рискът тук е да започнем да се интелектуализираме прекалено и да се стремим към прилагането на съвети, без да сме асимилирали истински съдържанието им, все едно извършваме физическа тренировка.

Или още- да се изолираме, затваряйки съзнанието си в писмени работи, в знания и в “теоретично майсторство”.  Вероятно е, малко по малко, да забравим, че живеем, че сме тук, за да експериментираме със себе си и да правим грешки …

Като цяло се нуждаем от баланс и за това е нужно да “пуснем разума”, за да послушаме сърцето, интуицията и емоциите си.  Да не забравяме, че най-голямата, най-богата и достъпна енциклопедия е животът.  Ние сме тук, за да тестваме, растем, чувстваме, да се смеем, да плачем, да падаме и да ставаме.

Всичко това развива устойчивост. Стигаме най-далеч, когато сме изправени пред изпитания, когато минаваме през емоциите, когато приемаме, че грешим, че не сме съвършени, че се проваляме.

Повечето хора възприемат понятието “личностно развитие” като инструмент за интроспекция и експанзия. И това е нормално това е една от основните му цели.  

Но това не означава да се озовем в самотна кула и да се откъснем от околните.  

Нужно е също да осъзнаваме кога сме готови да се завърнем към заобикалящия ни свят, за да се свържем отново с него.

Сравняването с другите

Една от най-големите клопки на личностното развитие е сравняването с други личности. 

Този механизъм рядко идва сам при нас. Той се намира в компанията на приятелите си вина и обезценяване на това, което сме изградили.

Всъщност е толкова лесно да повярваме, че даден автор, оратор или духовен водач са перфектни.

Запазете хладнокръвие и винаги помнете колко струвате. 

Знайте кои са вашите качества и си преговорете трудностите, пред които сте се изправяли. 

Не забравяйте провалите и успехите, които са ви оформили като личности. Върнете се към себе си за момент.

От една страна, ефектът от отровата “ сравнение” ни кара да загърбим себе си и да забравим кои всъщност сме.  

Всички ние напредваме със собствен ритъм, със собствени средства и възможности. 

А от друга страна- нека не се доверяваме на това, което проявява перфектна външност, а по- скоро да възприемаме всички страни на човешкото същество. Бързо ще осъзнаем, че не всичко е толкова съвършено.

Преди всичко, ние сме хора и един водач не би бил добър ако не е преживял сътресения в живота си. 

Не само, че всички губим понякога търпение и не сме префектни, но и в допълнение- ако някой днес е в състояние да ни подкрепи, то това е защото е преминал по същия път.

Бъдете снизходителни към себе си  

Нормално е да се чувстваме обезкуражени, когато оставаме с впечатлението, че не можем да намерим вътрешен мир. Или когато смятаме, че не бива да се разстройваме, или губим търпение …

Всъщност е  напълно легитимно и здравословно си позволим да изразим емоциите и трудностите ни. Това означава, че уважаваме себе си.

Пазете се от капана на търсене на съвършенство: това ни откъсва от нашите чувства, от нашата същност и може да ни накара да обичаме илюзията за превъзходство над другите

Нужно е да се стремим да процъфтяваме,  да израстваме, да бъдем по-цялостни, но не и да блестим повече от другите или да властваме над тях, изглеждайки перфектни.

Останете близо  до сърцето си и го слушайте. То вече разполага с всички отговори.

И най-вече: понякога е още по-сложно

Когато прелистваме книга с положителни мисли за личностно развитие е лесно да си кажем „ всъщност е просто!“  Да, помага.

Изцелението не е само въпрос на вземане на решение и фантазия.

Разбира се, ние трябва да бъдем участници в нашето оздравяване, но решението да  подобрим състоянието си, да видим добрата страна на нещата и да повтаряме положителни мантри не винаги е достатъчно

Този процес може да ни накара да се почувстваме виновни, че не достигаме до желаното място.

Естествено средата, доброто състояние на духа и здравословният начин на живот са от решаващо значение за нашето здраве.  

Само че, ние трябва да знаем как да разграничаваме нещата и да признаваме собствените си лимити.  

Така че, не всичко  е толкова просто. Необходимо е да бъдем внимателни и да не се увличаме в мисълта за „просто“.

Да запазим интуицията си критична

Светът е несъвършен- особено този, в който понятието за личностно развитие е така присъстващо. Развивайте критичния си дух! 

Подхранвайте я, процъфтявайте, но преди всичко, не се колебайте да бъдете придружени от доверен човек, ако е това е необходимо. 

Защото ние сме невероятно талантливи в самозалъгването.

Бъдете доброжелателни към себе си и си позволете да бъдете превъзходно несъвършени.  

Целта на вътрешното развитие не е съвършенството, а самореализацията. Четете, трупайте знания и съвети колкото си пожелаете.

Но не забравяйте да преминете към последната и необходима стъпка: инстинктивното присвояване на вашия собствен процес на учене, преживяването на реалността и разгръщането на крилата ви.

Източник: aliceetshiva.fr, auteur Laurine Koenig