Съзнание

Катастрофални последици за АНС. Ограбиха агенцията с тайна програма

През 2016 година хакери са откраднали от американската Агенция за национална сигурност (АНС) тайна програма, предназначена да хакване на компютърни мрежи в чужбина. Това съобщи в понеделник вестник „Ню Йорк Таймс“, позовавайки се на данни от бивши и настоящи служители на разузнавателната служба.

Подобно компрометиране на конфиденциална информация бележи един от най-големите провали на АНС към днешна дата. Според сведенията на вестника неизвестен извършител е проникнал в дебрите на една от най-големите и най-засекретени разузнавателни служби на САЩ миналата година, като за момента се счита, че кибер взломът е осъществен от група хакери, подвизаващи се като „Шадоу Брокърс”.

Настоящи и бивши служители на НСА коментират, че разкриването на информацията за секретните програми е било катастрофално за правителствената служба, тъй като под въпрос е била поставена способността на агенцията да защитава своите кибер оръжия и да се грижи за националната сигурност на Щатите. А агенцията, считана за световен лидер в хакерските атаки срещу противникови компютърни мрежи, се е провалила с гръм и трясък и в двете сфери.

„Тези информационни течове нанесоха огромни вреди на вярата в работата ни по отношение на разузнаването и кибер операциите”, коментира пред „Ню Йорк Таймс” бившият министър на отбраната и директор на ЦРУ Леон Панета.

„Главната цел на разузнаването е да прониква в системите на нашите врагове и да извлича от тях жизненоважна информация. Това обаче е възможно, само ако преди това ние сме гарантирали конфиденциалността й и сме защитили собствените си кодове”, каза още Панета. Допускането на подобен кибер взлом НСА ще трябва да започне всичко от нулата.

НП/ Бгнес, Ню Йорк Таймс