Новини

Казахстан извади бронетранспортьори срещу протестиращите, изстрелите не утихват

Няколко бронетранспортьора и десетки войници навлязоха тази сутрин на главния площад на най-големия казахстански град Алмати, където стотици хора протестират срещу правителството за трети пореден ден, предаде Ройтерс.

Кореспонденти на Ройтерс съобщиха, че с приближаването на войниците към събралото се множество са се чули изстрели.

Казахстанската държавна телевизия съобщи,

че националната банка на Казахстан е взела решение за преустановяване на работата на всички финансови институции. Почти в цял Казахстан е прекъсната връзката с интернет.

Десети участници в размириците бяха елиминирани, заяви днес полицията на Алмати, предаде Ройтерс, като се позова на информационната агенция „Интерфакс“.

Ситуацията в казахстанската столица Нур Султан днес е спокойна, протести няма, продължава да няма връзка с интернет, предаде ТАСС.

Градският транспорт в Нур Султан работи съобразно обичайния си график, улиците на града са оживени, но няма никакви масови прояви.

Президентската резиденция в столицата

бе отцепена вчера вечерта от специалните части на силите за сигурност. По целия град патрулират полицейски автомобили.

Междувременно Русия и съюзниците ѝ от Организацията на договора за колективна сигурност ще изпратят сили за опазване на мира в Казахстан. Това обяви във „Фейсбук“ арменският премиер Никол Пашинян, цитиран от Ройтерс.

По думите му решението за разполагането на миротворци за ограничен период от време е в отговор на призива на казахстанския президент Касъм-Жомарт Токаев и „с оглед на заплахата за националната сигурност и суверенитета на Република Казахстан, предизвикана включително от външна намеса“.

По-рано Токаев помоли за помощ

ОДКС – военен съюз на Русия, Беларус, Армения, Казахстан, Киргизстан и Таджикистан. Той не каза колко военни ще бъдат изпратени и кога ще пристигнат те.

Протестиращи убиха през последните два дни 8 служители на полицията и националната гвардия.

Първоначално разгневени от увеличението на цените на горивата, протестиращите щурмуваха сгради и скандираха срещу предшественика на Токаев, Нурсултан Назарбев, който запази широки пълномощия, въпреки че се оттегли от поста през 2019 г. след близо 3 десетилетия начело на Казахстан.

Казахстанските въоръжени сили

бяха извикани да възстановят реда и да сложат край на бунтовете, каза Токаев. По думите му „терористични банди“ се бият с паравоенните в град Алмати, предаде ДПА.

Той съобщи, че летището в най-големия град в страната, което бе окупирано от протестиращи, отново е под контрола на правителството.

САЩ пък осъдиха насилието и вандалските прояви

в Казахстан. Държавният департамент призова протестиращите и властите в централноазиатската страна да бъдат сдържани, предаде Ройтерс.

Дипломатическото ведомство нарече Казахстан „ценен партньор“ и призова всички казахстанци да уважават институциите, да спазват човешките права и медийните свободи.

Тази сутрин силите за сигурност започнаха акция на площада пред кметството в икономическата столица Алмати. Кореспондент на ТАСС съобщава за интензивна престрелка между военни и въоръжени хора.

dir.bg