Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

КИТАЙ НАПРАВИ ПЪРВАТА СНИМКА НА ОБРАТНАТА СТРАНА НА ЛУНАТА

Космическият апарат Chang’e-4, който направи меко кацане на спътника на Земята в четвъртък сутринта, изпрати първия в историята образ на повърхността на далечната страна на Луната.

Експедиция „Обратна страна“

Снимката е направена от близко разстояние. Това съобщи Китайската корпорация за аерокосмическа наука и технологии (CASC)

В 11:40 часа (06:40 българско време) устройството направи първия в света образ на повърхността на тъмната страна на Луната, направена от близко разстояние.

© China National Space Administration/Xinhua News Agency via AP. Китайската агенция уточнява, че снимката е първата в света направена от близко разстояние

„Чанг’е-4“ е свързан със Земята чрез „Queqiao“, ретранслаторния сателит пуснат по рано в орбита.

Историята на пътешествието

Това е първият в историята на космическите изследвания апарат, започнал да работи в точка L2 намираща се на далечната страна на Луната.

На това място, спътникът е в състояние да поддържа стабилна позиция по отношение на Слънцето и нашата планета за дълго време.

Лунното устройство „Chang’e-4“ бе успешно пуснато от космическия център Xichang в провинция Съчуан на 8 декември.

Основната цел на проекта Chang’e-4, състоящ се от автоматичен модул за кацане и лунен роувър, е да проучи обратната страна на Луната.

По-специално да проучи минералния състав, структурата на лунната повърхност и да направи нискочестотни радиоастрономически наблюдения.

Xinhua News Agency

заб. ред. Според конспиратолози, публикували в Туитър мнения, по всичко изглежда, че снимката е обработвана допълнително.

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2019/2020 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.