Новини

Китайска народна република на 70 години. Какво следва?

В Китай започна днес тържественото отбелязване на 70 години от идването на власт на комунистическата партия, предаде Франс прес.

В чест на годишнината на площад „Тянанмън“ бяха изстреляни 70 топовни залпа.

Китайският премиер Ли Къцян официално обяви началото на тържествата.

На церемонията, на която присъстват президентът Си Цзинпин и други сегашни и бивши китайски лидери, бе изпълнен националният химн на Китай. След това президентът Си започна своята празнична реч.

„Нищо не може да разклати основите на нашата велика нация. Нищо не може да попречи на нацията и на китайския народ да вървят напред“, каза Си Цзинпин от тераса на южната стена на Забранения град – там, където на 1 октомври 1949 г. китайският комунистически лидер Мао Цзедун обявява създаването на Китайската народна република.

През площад „Тянанмън“ премина грандиозен военен парад с участието на 15 000 военни, 160 самолета, десетки балистични ракети и други оръжия.

Си наблюдава парада от тераса на южната стена на Забранения град

Армията показа някои от най-усъвършенстваните оръжия на Китайската народна република, част от които досега не бяха виждани от широката общественост.

Колони от военни маршируваха край президента Си Цзинпин и други лидери на площад Тянанмън, символичното политическо сърце на страната. Хиляди зрители развяваха китайски знамена, а ниско в небесата летяха изтребители.

Парадът показа нагледно бързото развитие на китайските оръжейни технологии. Според чуждестранни анализатори Пекин е близо до паритет със САЩ, Русия и Европа при ракетите, дроновете и в някои други области. Китайската народноосвободителна армия е най-голямата в света, с 2 милиона мъже и жени в униформа.

Въоръжените сили на Пекин работят по изтребители, първия китайски самолетоносач и ново поколение подводници с ядрени двигатели.

За пръв път бяха показани системите „Дунфън 17“, ракетата-носител на свръхзвуков летателен апарат, който според чуждестранни анализатори може да извършва високоскоростни маневри с цел избягване на противоракетна отбрана.

Показана беше и ракетата Дунфън 41, с обхват до 15 хиляди километра. Смята се, че тя може да носи до 10 до 12 бойни глави, които да поразят отделни цели.

Показаната за пръв път стратегическа крилата ракета „Дунфън 100“ може да се използва за унищожаване на укрепени цели и бункери, според китайски медии, цитирани от ТАСС.

Показана беше и нова модификация на стратегическия бомбардировач H-6N (основан на съветския Ту-16), разработен с цел да може да носи стратегическа крилата ракета „Дунфън 10А“.

Китайската комунистическа партия е изправена и пред антиправителствени протести в Хонконг. Въпреки безредиците, Си обяви в реч вчера, че ще спази официалните ангажименти да остави Хонконг да урежда собствените си дела.

Хонконгската главна администраторка Кари Лам присъстваше на парада в Пекин, показвайки единство с управляващата партия.

След военния парад последва гражданско шествие с участието на около 100 000 китайци, а в небето бяха пуснати 70 000 гълъба и 70 000 балона в чест на 70-годишнината.

Вечерта на площада ще има спектакъл с участието на 3000 артисти, който ще приключи със заря.

Китайска народна република на 70 години. Какво следва?

След десетилетия нестабилност през епохата на Мао Цзедун страната се отвори и успя да измъкне от бедността близо един милиард души, а сега е напът да изпревари американката икономика като най-мощната в света.

Промяната в страната е удивителна. Инфраструктурата, общественият транспорт, военните умения, технологичните иновации превърнаха Китай в една от най-динамично развиващите се страни на планетата.

Китайската политическа система обаче остана закостеняла, притисната в здравата прегръдка на президента Си Цзинпин, който се готви за остане на власт за безпрецедентен трети мандат. Кампанията му срещу неговите политически противници до голяма степен е успешна.

Отслабващата икономика обаче означава, че неудовлетвореността може да засили недоволството сред по-реформаторски настроените крила на партията, пише в анализ Танер Браун от Маркетуоч, цитиран от БТА.

Китайската икономика сега расте с най-бавния си темп от едно поколение и може скоро да се забави до 6%. Това „охлаждане“ на икономиката, продължаващо вече години, може да бъде засилено от търговската война между САЩ и Китай.

В този славен момент, след като си е върнал статута на велика държава, Китай се изправя пред редица потенциални проблеми.

Дългът остава изключително голям, заплатите растат и започват да правят износа по-слабо конкурентен, не може да се изключи спукване на жилищния балон, а валутните и борсови пазари в страната остават незрели и непредсказуеми.

Цените на храните също се повишават -рязко поскъпват плодовете, някои зеленчуци и любимото на китайците свинско месо, което е засегнато от смъртоносната за прасетата болест африканска чума по свинете, разпространила се в цялата страна и довела до унищожаването на близо една трета от прасетата в Китай.

И разбира се Хонконг, където бурните протести срещу континентален Китай вече продължават над 100 дни, вдъхвайки нов живот на движение, според което Пекин се стреми да наложи ограничения на процъфтяващия демократичен начин на живот в Хонконг.

Китайският напредък в 5Джи (5G) технологиите и безпилотното управление на автомобили например е сред най-впечатляващите в света.

Пекин успешно прати космически апарат на Луната. Очаква се да пусне собствена дигитална валута след няколко месеца, което може да позволи по-голяма гъвкавост на управляващите за гарантиране на безопасността на трансакциите и в борбата срещу ширещото се пране на пари.

Си Цзинпин успя да направлява възхода на страната си отчасти благодарение на едно разумно управление. Той обаче успя в същото време да постигне напредъка сравнително лесно. Разби евентуалните си конкуренти и се наслаждаваше на сравнително спокойни международни и вътрешни води.

Това може да се промени, а адаптирането към променящите се течения ще бъде тест за политическа му проницателност.

източник