Новини

Климатични експлозии започнаха планетарни промени

Почти на всички континенти тази седмица бе белязана от природни аномалии, които разделиха картата на Земята в зони на природни бедствия.

Опустошителните наводнения изненадаха Западна Европа, като само в Германия загинаха 170 души.

Великобритания,

по-скоро не мъглив, а воден Албион: наводнения в супермаркети, детски градини и няколко пътни възли на юг и югоизток от метрополиса, събариха графика на обществения транспорт. Вода се изля във фоайетата на най-старото метро в света.

Руският юг

също е преследван от душове и урагани. А в САЩ и Канада горят гори. Метеоролозите казват, че по всички признаци са започнали промени в планетарния мащаб. Е, какво става?

Пътищата в изсушена Индия

изведнъж се превръщат в реки. Планетата отиде под водата. Атлантида. Усещането за пълна и глобална катастрофа не ни напуска, сякаш краят на света е дошъл и никой не е предупредил никого.

Най-реалистичното обяснение за климатичните експлозии в Русия, например, са т. нар. блокиращи антициклони. И ако преди две години високотемпературно цунами обхвана Европа, този сезон блокиращите антициклони бяха здраво бетонирани над северозападната част и Централна Русия.

Въздушните маси са плътно запечатани

доведоха до адската жега. Те не пропускат циклони, които могат да отприщят дъждове и по-ниски температури. Оттук и дъждовете и наводненията в Европа, в южната част на Русия и в Китай, и топлината в централната част на Русия.

Плюс парниковия ефект – ледът изчезва, вечната замръзналост се топи. И това е уязвимост. Обичайната разлика в температурата между Арктика и екватора става все по-малко драстична.

Учените се застъпват за широко разпространен мониторинг – последиците от топенето могат да бъдат катастрофални за планетарния Север.

Илюстративен пример за въздействието на парниковия ефект е гигантска пукнатина, образувана в Антарктида. Айсберг с район на Санкт Петербург се отцепи от ледника Брунт.

От една страна, процесът е естествен – всяка година нещо се откъсва от Антарктида, но ако погледнете графичния модел, прогнозите са разочароващи.

Тоест в момента сме заключени в маси от топъл въздух – блокиращи антициклони. Естественият „прозорец“ е затворен.

Слънцето затопли още повече замръзналите знойни маси. Светът е като в непроветрена сауна, а очакванията не са от най-оптимистичните.