Новини

Климатичните промени и дебата за съдбата на планетата

Докато Германия се опомня

от най-смъртоносните наводнения във вътрешността на страната, които хората помнят, едно словосъчетание е на устата на водещите политици: „климавандел“ – немският израз за изменение на климата.

Бедствието от миналата седмица изтласка въпроса на преден план в предизборната кампания, която ще определи кой ще наследи наесен Ангела Меркел като германски канцлер след нейните 16 години на поста.

То постави освен това водещия участник в надпреварата, лидера на нейната партия, Армин Лашет, в отбранителна позиция.

Той е обвиняван,

че е пречил на усилията за разширяване на използването на възобновяема енергия, за постепенен отказ от въглищата и за всеобщо въвеждане на ограничение в скоростта по магистралите през четирите си години като премиер на провинция Северен Рейн-Вестфалия.

В провинцията, средоточие на активна промишлана дейност, живее близо една четвърт от германското население.

Това е един от регионите, ударени най-тежко от наводненията, отнели живота на повече от 200 души и причинили щети на стойност милиарди евро.

Село, разположено във федералната провинция

на Лашет и споменато за пръв път в документи преди 853 години, е на неколкостотин метра от голям рудник, където германският енергиен гигант Ер Ве Е добива лигнитни въглища, изгаряни в близките електроцентрали.

Добивът е добре да спре до 2038 година, но природозащитници казват, че трябва поне 10 години по-рано, ако Германия иска да изпълни ангажиментите си по Парижкото споразумение за климата за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий е редно да се каже край на добива.

Учените казват,

че макар да е трудно конкретни бури да бъдат свързани с промените в климата, екстремни метеорологични събития от вида, причинил миналата седмица внезапните наводнения в части от Западна Европа, ще стават по-тежки и по-чести в един затоплящ се свят.

„Мисля, че сега хората започват да разбират, че са лично засегнати, че е необходимо да се действа веднага“, каза Дорфер. „Вече има опустошителни последици. А (досега) сме достигнали климатично затопляне от около 1,2 градуса по Целзий. Ако надхвърлим 1,5 градуса, това ще е пълна катастрофа“.

А тъй като до изборите през септември остават повече от два месеца, може да изникнат други въпроси и кризи, които да доминират дебата.

Но както казват в Германия, „първо трябва да изметеш прага на собствената си врата“, може би ще бъде най-сериозният мотив за сериозни действия от властите.