Съзнание

Кога да “пуснем нещата” и кога да се борим за себе си?

Със сигурност ви се е случвало да получите груба забележка от възрастна дама, без да можете да се ситуирате как да реагирате.

В подобен случай, ние се чувстваме блокирани и не знаем дали да отвърнем или да обърнем гръб на провокацията.

В действителност, ние се сблъскваме с този тип въпросителни постоянно. 

Платени, но неизвършени услуги, административни и социални блокажи, некоректно професионално отношение и дисбаланс, свързан с личния живот – всички тези събития препращат към диспропорционални усещания за отдадена, но невъзвърната енергия или попадане в поток, в който не сме пожелали да се включим.

В тези случаи е нужно да защитим честотите ни, в буквален и преносен смисъл.

Но, нали именно в подобни ситуации ние усвояваме житейски уроци на смирение и сменяме парадигмите ни ? Тогава как да знаем кога да действаме?

Всъщност, границата между това да игнорираме негативна реакция и да отстояваме за себе си е изключително тънка.

Тези няколко стъпки могат да ви помогнат да се позиционирате в дадена ситуация и да структурирате по- добре разсъжденията и действия ви.

Стъпка 1: Премахнете драмата

Първата стъпка за определяне кога трябва да отминете нещо или да изразите ясно мнение е да премахнете контекста на драмата.

Често нашите собствени настроения и преживявания могат да оцветят ситуацията и да ни подведат да анализираме от пристрастна гледна точка.  Това може да предизвика свръхреакции, подадени от нашето его.

Когато се почувстваме нападнати, егото мигновено обича да издърпва картата на жертвата, а това може да подхранни мироглед на безсилие.

В тези моменти е нужно да разгледаме фактите, за да разберем конструктивно контекста.

Стъпка 2: Това наистина ли заслужава вложената ви енергия?

След като разполагате с всички факти пред себе си, запитайте се – наистина ли си струва да продължа по-нататък или енергията ми би била по-добре изразходвана, съсредоточавайки се върху други неща?

Ако настоящият случай заслужава вашата енергия, определете колко точно сте готови да дадете.

Например, ваш приятел ви дължи пари от известно време. 

Преценявате, че си струва да преследвате тази цел, тъй като цените приятелството ви и искате да си върнете парите.

И така, вие решавате да го конфронтирате. Приятелят ви обаче не помни подобно нещо и отрича, че изобщо сте заемали пари. Навлизате в спор.

Въпреки че в началото си струва да се сблъскате със ситуацията, вашият приятел продължава да отрича. Възможно е да решите, че не искате да отдавате повече от енергията и времето ви и да се дистанцирате от този “приятел“.

Като алтернатива обаче може да решите, че искате да продължите “битката” 

Решението зависи от вас, но реално е изключително важно да се запитате докъде желаете да стигнете в крайна сметка.

Стъпка 3: Поставете се на мястото на отсрещния

Когато определяте как да се справите със ситуацията, опитайте се “да се поставите в кожата” на другия човек и се запитайте как бихте искали да бъдете третирани, ако ролите са обърнати.

Това не само може да ви помогне да видите нещата от друг ъгъл, но също така да ви насочи да намерите решение по-бързо и по-лесно.

Важно е също така да запомните, че хората се отнасят с вас, както се отнасят с вас и често това няма нищо общо с вас. Всеки човек води своите собствени битки и преминава през трънливи пътеки,  така че не приемайте нищо лично.

Как реагирате и се отнасяте към хората е ваша собствена отговорност, така че мобилизирайте се за действията и думите ви и ги използвайте по начин, който ви връща към енергия на философски прочит на събитията.

Стъпка 4: Научете хората как да се отнасят с вас

Ако постоянно се сблъсквате с едни и същи конфликти, може би е време да помислите как позволявате на околните да се отнасят с вас.

Да се пуснем по течението и да загърбим незаслужаващи хора и събития е здравословно, но ако един и същ контекст са появява в живота ви многократно, това може да е знак, че трябва да се изправите и да действате.

Когато се сблъсквате с някого в потенциално конфликтна ситуация, винаги помага да използвате първо лице, единствено число: “Чувствам се разстроен/а вследствие на вашите коментари.“

Използвайки изявленията “Аз“, вие поемате отговорност за собствените ви чувства и не прехвърляте грешката на тези, с които взаимодействате.  

Освен това, личното позициониране в случая не позволява на отсрещния човек да се защити, защото в края на краищата, вие изразявате личните ви емоции. 

Обратното е също толкова валидно: ако постоянно се озовавате в спорове и се чувствате афектирани, това сигнализира, че се нуждаете да се научите как да “пускате нещата” и да работите върху други по-пасивни техники, за да излезете от  застоялата енергия. 

Ако сте сангвинична и импулсивна личност, практикувайте медитация и дихателни упражнения, дори и това да е последния рефлекс, който притежавате. 

Стъпка 5: Съберете всичко заедно

В идеалния случай, с течение на времето ще усетите кога да действате и кога да се оттеглите.  

Всъщност, следвайки процеса на себеотстояване е нужно да изговаряме истината, да изразяваме мнение, след което да пускаме или дори- напускаме. 

Първо, проявете състрадание и разум към другата възможна гледна точка и не изигравайте картата на жертвата.

Бъдете отговорни за енергията, която отпращате към света.

Изключително важно е да отстоявате правата ви, но също така е съществено да не позволявате енергията на други хора да ви изпълва по негативен начин.

Универсално, животът следва закона за баланса между задържането и пускането, а същото е валидно и за нашите реакции.

И, разбира се, ако проблемът, с който се срещате носи насилие, винаги споделяте историята си с хора, на които се доверявате и които могат да ви подкрепят.

И никога, никога не “пускайте” злоупотреба под каквато и да е форма. 

Източник: Forever Conscious