Кога ще започне България да приема бежанци от Европа?

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът на вътрешните работи Младен Маринов участваха в неформална среща на външните и вътрешните министри от ЕС и Шенген в Париж, посветена на актуалните проблеми на миграцията в Средиземноморието.

Срещата се организира по покана на френския външен и вътрешен министър – Жан-Ив льо Дриан и Кристоф Кастанер, по настояване на Емануел Макрон и Ангела Меркел.

,,Ключов елемент е балансът между отговорност и солидарност или казано по друг начин справедливото споделяне на тежестите“, каза Захариева.

От това изкаване по всичко изглежда, че страната ни ще започне да приема мигранти съвсем скоро, въпреки разтегливите обяснения и неясните формулировки от страна на държавните чиновници.

Министърът на вътрешните работи е заявил, че всички държави по маршрутите, държавите на дестинация, транзит и произход, са засегнати от миграцията и следва да поемат своите отговорности – както към хората, имащи нужда от закрила, така и към своите граждани.

„Българските министри ясно заявиха, че са против приемане на мигранти директно от корабите.“, пише Faktor.bg.

Подобно изявление означава само едно. България наистина ще започне много скоро да према мигранти и това не се съобщава на хората.

Вероятно началото ще бъде есента, след подписването на съответните споразумения, по които и без това сме страна.

Държавите, които са против разпределението на мигранти в ЕС са страните от Вишеградската група, Италия, Гърция – да не забравяме, че Нова демокрация дойде на власт със заявката да се спре миграционния поток.

През 2018 г. са били регистрирани 150 000 случая на нелегални влизания в ЕС, което е спад с 25 % в сравнение с 2017 г. и най-ниското ниво от пет години. За първото полугодие на 2019 г. по море са влезли само около 32 000 нелегални мигранти.

Тази статистика италианските медии оспорват и според тях фактите са други.

В съюза, твърдят критиците на програмата за разпределение в страните на така наречените „бежанци“ и „мигранти“, пребивават над 10 милиона влезли нелегално в ЕС пред последните едва 5 години.

Според същите данни най-много са регистрирани в Гърция – 13 600 (сходен брой спрямо същия период на 2018 г.) и Испания – 10 500 (намаление с 5 000).

В резултат на сътрудничеството на Италия с либийските власти и новата политика на страната да не допуска в Италия спасени мигранти, пристиганията там са едва 2800 (спрямо 16500 през същия период на 2018 г.).

В Централното Средиземноморие увеличение регистрира само Малта с 1200 случая (спрямо 235).

по италиански медии

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2019/2020 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.