Новини

Когато контролът над съня е факт, а не сценарий от фантастика

Вода пълни мивката, стича се по ръба и наводнява пода. В средата на една градска улица стои фигура, чиято глава е увита в пластмаса и вибрира диво.

Жена се покатерва на маса в изоставена операционна зала, в търсене на бебето, което току що е родила и е изчезнало безследно. Сцени от филм или неразбираеми сънища, които си спомняме само 2 минути след като сме се събудили.

Картините, които се появяват в сънищата

често са обезпокоителни и необясними. Обикновено те са извън нашия контрол, въпреки че в някои фантастични филми, героите могат да моделират своите сънища.

Някои области на психологията и неврологията вече са предложили обща картина на това, което се случва в мозъка на хората докато сънуват.

Но до каква степен могат да се контролират сънищата наистина възможно ли е това?

Случайно или не, наскоро се появиха два нови сериала, пресъздаващи именно контролът над съня. Единият е представен като черна комедия, а другият е многопластов психологически трилър, но и двете продукции са построени върху хипотезата, че външни агенти могат да манипулират сънищата, които сънуваме.

„Dream Corp LLC“

е сериал с ротоскопична анимация, който разказва за пациенти, чиито сънища се записват и анализират.

Той съчетава анимация с живо действие, за да разкаже историята на отчаяни хора, които търсят помощ от съмнителен учен, за да подобрят живота си чрез контролирано сънуване.

„Falling water“

пък разгръща идеята за навлизането в сънищата на други хора. Според официалното резюме на сюжета, става дума за трима наглед несвързани хора, които бавно осъзнават, че сънуват отделни части на един общ сън.

Колкото по-дълбоко стигат, толкова повече разбират, че виденията в общия им сън може би са ключ към съдбата на света.

Всички ние сънуваме и когато го правим смятаме, че сънищата ни принадлежат. Ами ако грешим?

Ами ако някой може да влезе в сънищата ни и да се разходи там? Имали ли сте усещането, че сънят иска да ви каже нещо? Какво ако сънищата определят времевата линия на нашето развитие?

Представете си абсолютната свързаност на съзнания, просто чиста комуникация на ментално ниво. Ако можете да влезете в съня на човек, ще можете и да го моделирате по своя воля. Ще се оформи голяма битка за човешките сънища. Който има контрол над тях, ще контролира и целия свят.“

„Когато спи, мозъкът „остава на линия“,

макар че той не е толкова активен, колкото когато сме будни“, казва Робърт Стикголд, изследовател на съня в Харвард.

Мозъкът се нуждае от време, за да обработи цялата информация, докато един човек е буден, а по време на сънищата информацията може просто да бъде сортирана и приоритизирана в една друга част.

„Как мозъкът може да прави това, все още е въпрос на спор между учените“, казва Моран Сърф, професор по невронауки и бизнес в Северозападния университет в Илинойс и научен консултант за сериала „Falling Water“.

Сърф, който изследва как сънищата си взаимодействат с краткосрочната памет, твърди, че една теория ги описва като начин мозъкът да проучи потенциалните резултати за скорошно събитие.

От друга страна, теорията на Фройд твърди, че мозъкът използва сънищата, за да извика потиснатите ни спомени.

За повечето сънуващи, резултатът е един „тюрлюгювеч“

от озадачаващи образи и сцени, които често изчезват след събуждане. Някои хора обаче изпитват осъзнатото сънуване, при което са наясно, че сънуват и дори могат да контролират съня.

Контролът над съня е водещ в историята на „Dream Corps“, в който доктор Робъртс подлага на експеримент пациентите в своята лаборатория и ги въвежда в съновидения, в които те се изправят пред проблемите си.

В този процес те осъществяват промени в живота си, но с някои странични ефекти, които променят времевата линия.

Да виждаш това, което някой друг сънува, не е звучи толкова пресилено.

Наскоро учени използваха функционален магнитен резонанс, за да сканират мозъка и успяха да визуализират изображения само на базата на дейността на мозъчната дейност. Но контролът над съня също е възможен.

Още през 80-те години инициатива, наречена The Lucidity Project (Осъзнато сънуване) провела експерименти с групово сънуване. В него участниците твърдят, че са успели да достигнат определено ниво на комуникация помежду си насън.

НП/ по материали от чуждата научна преса