Новини

Кои са древните и духовни символи за защита от демони и зли сили?

Културата на американските индианци разчита на дълбоката си връзка със земята и духовните животни, които да им предоставят защитни символи и сили.

Някои от най-често срещаните включват:

Мечки – представляват лидерство, физическа сила и лична смелост;

Гарван – олицетворява мъдростта и високите нива на интелигентност;

Орел – символ на смелост, мъдрост и сила;

Елен – показва пътя към безопасността, нежността, просперитета и убежището;

Чудовището Гила – изобразява опазването и оцеляването;

Водното конче – знак за щастие, скорост, чистота;

Светлината – свързана с Thunderbird, дъждовната птица, легендарния мощен дух.

В допълнение на духовните животни, местните племена вярват в други символи на защита като:

Стрелки – символизират отбраната и защитата.
Стрелка, сочеща наляво, държи далеч злото; стрелка, сочеща надясно, също представлява защита; стрела, обърната надолу, представлява мир. Стрелките означават бдителност и посока.

Кактуси – въплъщение на топлина, защита и издръжливост, както и на майчината любов, която издържа независимо суровите условия и обстоятелства

Барабани – основа на всички индиански церемонии, средство за общуване с Великия Дух.

Орлови пера – използват се по време на свещени ритуали и молитва, представляват истината.

Медицински торбички – обикновено направени от животински кожи, съдържат предмети като тръба, минерали, тютюн, градински чай и други предпазни предмети.

В древни времена се е смятало, че торбичка с билки има силата да защитават по време на битка и война.

Египетски, келтски, християнски и гръцки символи на защита

Не само защитеното царство на индианската култура, но и древните келти също имали дълбока вяра в животинските духове.

Всяка култура има своите уникални защитни символи дори те преминават през различни традиции.

Кръст – обикновено се свързва с християнството и разпъването на Исус Христос и знак на благословия, кръстът има значение и в други култури. Древният египетски анкх представлява живота, има заоблен връх и символизира огледало на саморефлексията.

Гръцкият кръст и кръстът в индианските култури представляват четирите посоки на земята.

Очите са важен защитен символ в древната египетска култура.

Окото на Хор, наподобяващо дясното око на сокола Бог Хор и Окото на Ра (Бога на Слънцето), представляват вселената, мъжките / женските енергии, Слънцето и Луната.

Окото на Хор се счита за защитно и лечебно, а окото като универсален защитен символ, може също да се види и в масонското око, както и в съвременния фармацевтичен символ.

Ръка (хамса) – вярва се, че се предпазва от „лоши очи“, носи се около врата или виси на стените.

Хамса присъства в арабските, еврейски и северноафрикански култури, както и в древен Египет и някои християнски секти.

Венец– в християнската култура, когато на вратата има венец той се приема като покана към духа на Христос да влезе в дома. Други свързват венеца с Древен Рим, който е бил окачан на вратите след победоносна битка.

За повечето хора венците са символ на кръговрата на живота, както и на вечнозеленото, което представлява устойчивост при тежки условия.

Защитни символи в езическите и окултните култури

Защитните символи също стоят в центъра на много езически и окултни вярвания. За норвежката традиция Игдрасил, дървото на живота е защитно представяне на универсална и централна връзка.

Други езически и предхристиянски символи включват:

Викингските символи за защита като Шлема на страхопочитанието, чийто тризъбец предпазва от враждебни сили и чукът на Тор, символ на защита на хората, както и благословения за бракове.

Уика – Пентаграмът, петоъгълната звезда се смята, че отблъсква вещици и демони, като в същото време издига духа над материята.

Имел – обикновено се смята за сладка коледна украса, но той има дълбоки келтски корени и се счита за защитен символ за всичко – от любов до добитък и бебета.

Защитните символи също могат да се разглеждат като произтичащи от желанието за по-експанзивна връзка с цялата вселена, която може да предложи всичко.

Значението, което защитните символи в древните и съвременни култури имат в живота ни, може да се разглежда като ниво на смирение спрямо сили, които са по-големи от нас.

Когато животът започне да се усложнява, тези символи могат да послужи като духовен фар, който да ни помогне и преводи през несигурните води на живота.

Източник: Gaia