Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

КОИ СА ПО-УМНИ, ОРАНГУТАНИТЕ ИЛИ ПЪРВОКЛАСНИЦИТЕ?

Изненадващо и дори обидно за мнозина проучване изследва дали орангутаните са по-умни от 7-годишните деца.

Международен екип от биолози и психолози са провели опити, с които да установят кой се справя по-добре с намирането на решения на комплексни въпроси. Резултатът не е в ползва на човеците.

Задачите

Когнитивният биолог Изабел Лаумер води групата от изследователи и разяснява как е протекъл експериментът.

„Дадохме на орангутаните вертикална тръба. В нея бяха поставени право парче тел и кошница с дръжка, в която има награда. Втората задача беше подобна – на приматите бяха дадени хоризонтална тръба и тел, огъната под ъгъл от 90 градуса.“

В първия случай орангутаните са били длъжни да огънат жицата, за да получат стръвта от вертикална тръба. При втория тип задача, напротив, те е трябвало да опънат жицата, за да изтласкат стръвта от тръбата.

Същите задачи са поставени и на деца от различни възрасти, за да се сравни способността и скоростта за решаване на проблеми.

Резултатите

Повечето орангутани са успели да решат и двете задачи. Две от маймуните са ги обработили едва за няколко минути. Децата обаче не са били толкова пъргави.

Тези на възраст между 3 и 5 години почти не са се справили. При 7-годишните по-малко от половината са стигнали до решенията. Единствено 8-годишните деца уверено се огънали и разгънали жицата, представяйки се по-добре от приматите.

Резултатите не бива да ни отчайват. Децата във всички възрастови групи умеят да намират решения, но след като им е показано как да го направят. Имат нужда от жокери и по въпроса как да използват необходимия инструмент.

„Решаването на комплексни проблеми е свързано с активността на определени области на префронталните участъци на мозъчната кора, които при деца се формират в по-късна възраст“, казва в заключение Лаумер.

Earth Chronicles News

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.