Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Кои са властелините на Луната и огнения свят?

Луната е изиграла най-значителната роля както в образуването на самата Земя, така и в населяването й с човешки същества.

Монадите, които преминали животинския стадий на еволюция на Луната, в края на своя цикъл са били длъжни да започнат ново стъпало от живота на Земята – да започнат тук човешката еволюция.

Те са били тези плодове, които Луната е трябвало да предаде на Земята за по-нататъшно развитие, твърди Николай Рьорих.

Тогава „Великите Господари дали заповед на Господарите на Луната – Питри – да създадат хората“.

Тези господари на Луната са били два вида: Висши Богове – Господари на племето, наричани Агнишвата – и Лунните Богове, наричани Бархишади.

Агнишвата Питри били с едно стъпало по-високо. Те били на нивото на Огнения свят, докато Бархишадите били на нивото на Финия свят.

И ето случило се така, че Бархишадите или Лунните Богове се подчинили на заповедта на Логос да създават.

Те отишли на Земята. Агнишвата или Висшите Богове се отказали. Те не поискали да отидат, отказали да създават.

Агнишвата Питри били лишени от творческа страст, тъй като били твърде божествени и затова неспособни да създават физическо тяло.

Въпреки това те могли да завършат човека. Тоест да му дадат самосъзнание – зачатък на ума, зачатък на способността да мисли. Бархишади, бидейки на нивото на Финия свят, могли да създават само Фино тяло -праобраз на физическото.

Еволюцията на човечеството на нашето земно кълбо се дели на седем части. Жизненият цикъл на човечеството се разделя на седем човешки Раси, наричани Основни.

Те се появяват последователно една след друга. Във всяка основна раса последователно се появяват седем подраси.

Първата Основна раса, т. е. първите „Хора“ на Земята са били потомство на Лунните Предци или Питри.

Бархишадите отделили от себе си своите фини тела и станали създатели на „фините“ форми на човека.

Около тези форми Природата изграждала ефирните тела. По този начин Прародителите на човека – Питри или Бащите – това сме ние самите като първични личности, ние – това са те.
Висшите Питри или Агнишвата не взели участие в това създаване.

Първата раса не получила онази свещена искра, която гори и се разраства в пламъка на човешкия разум и самосъзнание.

Питри Бархишади могли да облекат човешките Монади само в своята собствена фина същност с нейните животински инстинкти. Те могли да дадат само това, което е било присъщо на тяхната собствена природа, и нищо повече.

Лунните Богове могли да разкрият от себе си само сенките на хора. Първобитният човек, излязъл от телата на своите Прародители, е бил същество с ефирна форма, лишена от плътност.

Монадите, въплътени в тези празни обвивки, били несъзнателни. Първобитният човек е могъл да стои, да ходи, да бяга, да лежи и да лети. Но все пак той е бил само Чхая, несъзнателна Сянка.

Първите Създатели били Пигмалиони на първобитния Човек: те не могли да съживят този стадий с разум.

За да бъде завършен човекът, за да се добави към неговите низши тела и да се свърже той с Духовната Монада, е бил нужен свързващ Принцип, „Живият огън“, който дава на човека самопознание и самосъзнание – нужен е бил Манас, тялото на мисълта.

НП/ по записите на Николай Рьорих

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.