Новини

Кои страни са най-толерантни към хомосексуални хора?

Включвайки Азербайджан, Турция и Армения в групата на европейските държави, те се нареждат на последно място по права на хомосексуални хора в този списък.

Това показва доклад на Международната гей асоциация. Малта, Белгия и Люксембург са на първите места в списъка от 49 нации.

Те са подредени в зависимост от легалните и политическите практики на държавите към гей хората. Всяка държава получава оценка от 0 до 100%, като Малта е получила 90%, а Азербайджан само 3%.

Държавите премахват съществуващи закони и политики, като се наблюдава видим спад на индекса в сравнение с последните 10 години.

Например България ( 37-мо място) е преустановила разпоредби за защита на правата на транссексуалните, присъединявайки се към Унгария и Турция в това число.

Трите страни са изгубили точки заради невъзможността от страна на правителствата им да защитят фундаментални граждански и политически права, според скорошния доклад.

Ситуацията се е влошила и в Сърбия и Косово, които не подновиха инициативите си за равенство.

Средата за гей организации и групи за защита на правата на хората става все по-опасна и враждебна във все повече страни според ILGA-Europe.

Индексът през 2019 година сменя значимостта на различните категории, използвани в класирането, отразявайки променящите се приоритети на гей общността.

„Години наред казваме, че правото на сключване на брак е важен аспект от равенството. Но това не и единственото важно нещо за гей хората,“ каза Мика Гживнович, заместник председател на IGLA-Europe.

„Други неща, които също са важни за нашата общност, са ефективните закони за защитна правата на транссексуалните, защита против насилие, подбудено от хомофобия, равен достъп до репродуктивни права и забрана за медицинска намеса при интерсекс деца.“

edition.cnn