Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

КОЛАЙДЕРЪТ НА ЦЕРН ДНЕС: 10 пъти по-силен и по-зловещ

Големият адронен колайдер е най-мощният ускорител на частици в света. Това е известно. Колайдерът постигна голямата си цел, доказвайки на практика съществуването на най-важната елементарна частица, Хигс бозон. Преди това той беше само теоретично предсказан.

Колайдерът след Хигс бозона

Експериментите, провеждани в ЦЕРН за разбиване на протони са изключително любопитни, но дали не са още повече опасни?

Те могат да имат напълно неизвестни последици за силите на нашата вселена и устойчивостта на Земята.

Последици, които дори още не разбираме. На фона на този страх, който мнозина споделят, силата на колайдера ще бъде увеличена 10 пъти.

„Това ще ни позволи да задаваме нови въпроси – нерешените въпроси на физиката. И ще ни даде повече възможности за намиране на отговорите им,“ дефинира Фабиола Джанотти, директор на ЦЕРН.

Колайдерът в същината си е 27-километров пръстен, който се намира на 100 метра под земята на границата между Франция и Швейцария.

Усилването на мощта му, на неговата светлина, ще направи всички всички сблъсъци, извършвани в него, по-ярки.

Следователно и броят на действителните сблъсъци ще бъде 10 пъти по-голям. Това ще даде по-ясна представа за под-атомните частици и процеси.

Обновление за 953 млн. долара

Подобренията, направили колайдера 10 пъти по-ярък, никак не са евтини. Пресметнато е, че общата сметка възлиза на 953 милиона долара.

Разчетите на ЦЕРН показват, че след ъпгрейта сблъсъците на частици и данните от тях ще бъдат всяка година толкова, колкото от началото на проекта през 2010 г.

Тоест, това от което се страхуват противниците на непознатата и неупотребявана досега на планетата технология, също вече е умножено по 10.

За да е по-яснно – представете си, че замените нощна лампа от 60 вата с голям индустриален прожектор. Толкова мащабен ремонт са предприели от ЦЕРН.

Подобрението е насочено към лъчовете от протони, които с екстремна скорост се сблъскват един с друг. Те вече ще го правят с повишена яркост и по-голяма честота на сблъсъците.  Следователно така шансът да се засече атомна аномалия е по-голям.

Резултати и милиони Хигс бозони

За изминалата година Големият адронен колайдер е произвел 3 милиона Хигс бозона. Теорията се превърна в практика. Тези частици трябваше да отговорят на въпроса защо материята има маса.

След надграждането, според информацията от ЦЕРН, колайдерът ще е способен да произвежда по 15 милиона Хигс бозона на година.

Твърди се, че това ще помага за изучаването на частиците, но много хора смятат, че тези атоми имат друга цел, за която обществеността не е уведомена.

По някаква причина правителството на Канада има желание да подкрепи новата технология.

Има ли практическа полза за ускорител на частици, която да е различна от придобиването на световна власт? Това е големият въпрос.

Изучаване на тъмната материя

Защо Канада инвестира 10 милиона долара в Големия адронен колайдер? Защо едва между другото се споменава, че изучаването на тъмната материя ще бъде добавено към дейността на учените, боравещи с колайдера?

Знаем ли изобщо какво се случва на това уникално за планетата научно поле? Дали един ден няма да разберем, че е повече военно, отколкото научно?

„За мен лично, решаването на мистерията на тъмната материя на Вселената ще бъде нещо чудесно“, обяви лидерът на ЦЕРН.

„Разбира се, би било фантастично да се произвеждат частици от тъмната материя в сблъсъка на лъчове в колайдера.“

Защо хората с пари са изключително заинтересовани от тъмната материя? Дано не разберем отговорите на тези въпроси по трудния начин – като жертви.

Anonymous News

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.