Тайни и загадки

Колебания в полюсите на Червената планета

Червената планета се люлее от една страна на друга като въртене и понякога губи скорост.

Ново проучване

позволи на учените да забележат, че полюсите на Марс леко се отклоняват от оста на въртене на планетата. Средно те се придвижват с около 10 см от центъра на планетата за период от 200 дни.

Такива промени се наричат ​​колебания на Чандлър, по името на американския астроном Сет Чандлър, който ги е открил през 1891 г.

Известно е, че изместването на полюсите на въртене на нашата планета, например, става за период от 433 дни, докато амплитудата достига 15 метра.

Няма точен отговор

защо се случва това. Смята се, че вибрациите се влияят от процеси в океана и земната атмосфера.

Поклащанията на Чандлър на Марс са еднакво объркващи. Авторите на изследването са ги открили чрез сравняване на данни от 18 години изучаване на планетата.

Информацията е получена

благодарение на три космически совалки, които обикалят около Червената планета: Mars Odyssey, Mars Reconnaissance Orbiter и Mars Global Surveyor.

Тъй като Марс няма океани, вероятно е колебливото въртене на Червената планета да се дължи само на промени в атмосферното налягане.

Това е първото обяснение, споделено от изследователите. В бъдеще трябва да има нови подробности за колебанията, които толкова са заинтересували научната общност.

НП/2021